Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Haaga Ivana Petrović

Doznajte kakve sve presude mogu biti!

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su osuđeni isključivo kao članovi ujedinjenog zločinačkog pothvata pod vodstvom Franje Tuđmana u cilju etničkog čišćenja nehrvatskog stanovništva iz tzv. SAO Krajine, stoga možemo očekivati puno scenarija.

Iz Haaga izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović!

Pročitajte i ovo Pet godina od presude (Foto: dnevnik.hr) - 3 OBLJETNICA POVRATKA GENERALA "Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti zajedno!" Slika nije dostupna Poljak Theodor Meron Preživio holokaust: Tko je sudac koji je oslobodio generale?

Tim više što zapovjedna odgovornost nije presuđena, ona nema žalbenu osnovu i to znači da zapovjedna odgovornost ne može doći u obzir kao alternativna kazna. Ono što sud sutra može napraviti je da može ukinuti pothvat i generale osloboditi, može potvrditi prvostupanjsku presudu, može smanjiti njihovu odgovornost, a samim time i kazne unutar postojećeg pothvata jer je on presuđen u najekstenzivnijem obliku, može smanjiti obim pothvata pa samim time i njihovu odgovornost unutar manjeg obima pothvata, nazovimo to tako.

>> Presuda generalima UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr!

Sud također može i sve ukinuti i vratiti na ponovno postupanje, ali ova zadnja mogućnost je vrlo malo izgledna zbog izlazne strategije suda, ali se ipak mora uzeti u obzir tim više što je stvar o postupku koji podrazumijeva nove svjedoke, nove činjenice, nove dokaze.

Inače, generalovi suborci, prijatelji, obitelj, svi očekuju najpovoljniju presudu za njih, a Hrvatski svjetski kongres je večeras ispred Haškog suda organizirao jedno manje bdijenje.

>> Poslušajte kako hrvatski iseljenici pjevaju 'Lijepu našu'!

Najosjetljivija točka je neselektivno granatiranje Knina koje nosi cijelu konstrukciju takozvanog udruženog zločinačkog pothvata, a koje je utemeljeno na brijunskim transkriptima i sud je u prvom stupnju zaključio da je brijunski sastanak bio planiranje zločinačkog plana, a ne legitimne vojne akcije. Prema mišljenju suda iz prvostupanjske presude, zločini koji su se dogodili tri tjedna nakon akcije Oluja, dakle, pljačke, palež i ubojstva u selu Grubori kako kažu logična posljedica ujedinjenog zločinačkog pothvata.

S druge strane, sud kaže da Hrvatska nije vodila politiku neprocesuiranja, da je procesuirala sve zločine u datim okolnostima i okviru svojih mogućnosti, ali da je svojim administrativnim kapacitetom spriječavala povratak odbjeglih Srba, ne uzimajući u obzir da je riječ o ljudima koji su odbili hrvatsko državljansto i na njezinom teritoriju digli oružanu pobunu. Taj paradoks bit će odredišna točka sutrašnje presude i po njemu ćemo vidjeti hoće li to biti pravno utemeljeni akt ili će to biti još jedna politička poruka koju ovaj tribunal vrlo često šalje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene