449873
449873
449873
449873
449873

Samo u jednom velikom gradu najviše glasova dobio HDZ

  • , 12.09.2016., 17:16
  • Autor:
  • komentara

Nakon 100 posto obrađenih glasačkih listića, zanimljivo je pogledati kako su glasovali veći hrvatski gradovi.

 
 
 
 
Prebrojavanje listića (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Prebrojavanje listića (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Od četiri najveća hrvatska grada - Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, samo je u Splitu najviše glasova dobio HDZ koji u Sabor ulazi s najviše mandata te je vrlo izgledno da će sastavljati buduću hrvatsku vladu. Ostali veći gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika većinom su glasovali za HDZ.

Zageb podijeljen na četiri izborne jedinice

Krenimo od Zagreba koji je podijeljen na četiri izborne jedinice – Zagreb centar, zapad (prva izborna jedinica); Zagreb istočni dio (druga izborna jedinica); Zagreb jugoistok (šesta izborna jedinica); Zagreb južni dio (sedma izborna jedinica).

Zagreb centar, zapad koji pripada prvoj izbornoj jedinici najviše je glasova dao Narodnoj koaliciji 39,65 posto. 31,07 posto birača preferiralo je HDZ. Jak je bio i Most sa 10,61 posto glasova birača. Živi zid i Pametno dobili su iznad pet posto glasova birača. Živi zid 5,76 posto, a Pametno 5,29 posto. Koalicija predvođena Milanom Bandićem dobila je 4,20 posto glasova, a sve ostale liste u toj jedinici građani Zagreba-centar, zapad 'nagradili' su s manje od jedan posto glasova. Ondje je na birališta izašao najveći postotak Zagrepčana - 58,68.

U Zagrebu istočnom dijelu koji pripada drugoj izbornoj jedinici izašao je najmanji postotak birača te je taj dio Zagreba pokazao da jedini naginje desno. 37,12 posto birača ondje je glasovalo za HDZ, 29,18 posto za Narodnu koaliciju. Sa 11,06 posto glasova preferirali su koaliciju stranaka predvođenu Milanom Bandićem. Most je ondje dobio 10,81 posto, a Živi zid 7,22 posto. Druge su stranke dobile manje od dva posto glasova birača. Ondje je na birališta izašlo najmanji postotak birača Zagreba - 53,69.

Zagreb-jugoistok koji pripada šestoj izbornoj jedinici premoć je dao Narodnoj koaliciji s 39,64 posto glasova. HDZ je ondje dobio desetak posto glasova manje - 29,07 posto. Glasači su svoje povjerenje u tom dijelu Zagreba dali još Mostu sa 9,84 posto glasova, Živom zidu sa 6,82 posto i koaliciji stranaka predvođenih Milanom Bandićem - 6,67 posto. Pametno je dobilo 3,55 posto glasova, a ostale stranke manje od jedan posto. Ondje je na birališta izašlo 56,88 posto birača.

Zagreb-južni dio pripada sedmoj izbornoj jedinici i ondje je također Narodna koalicija dobila najviše glasova - 35 posto, dok za njima kaska HDZ sa 31,85 posto glasova. Most je ondje također značajna snaga s 11,42 posto glasova. Znatan broj glasova dobio je i Živi zid - 7,88 te koalicija predvođena Milanom Bandićem - 6,77. Političkoj opciji Pametno građani Zagreba-južnog dijela dali su 4,10 posto glasova, dok su svi ostali dobili manje od jedan posto. Ondje je na birališta izašlo 57,41 posto birača.

U Osijeku 'za dlaku' vodi Narodna koaliciji

U Osijeku je na birališta izašlo 56,4 posto birača. Najviše, njih 32,66 posto svoj je glas dalo Narodnoj koaliciji. Tek nešto manje, na glasačkom listiću HDZ je zaokružilo 32,07 posto Osječana. 10,82 posto glasovalo je za Most, a HDSSB je preferiralo 8,78 posto birača grada Osijeka. Nešto više od jedan posto glasova u Osijeku su dobili Pametno, koalicija predvođena strankom Milana Bandića te Domovinska koalicija predvođena HSP AS-om. Izrazito malo povjerenje, odnosno manje od jedan posto glasova dobile su ostale stranke.

U Rijeci je izlaznost na birališta u nedjelju bila 50,73%. Uvjerljivo najviše ih je glasovalo za Narodnu koaliciju – 43,40 posto. Daleko je manje glasova dobio HDZ – 24,26 posto. Riječni su značajno povjerenje dali Živom zidu - 8,62 posto, Mostu - 7,90 posto i koaliciji predvođenoj IDS-om - 7,58 posto. Pametno za grad dobilo je tek 2,47 posto glasova, koalicija stranaka predvođenih Milanom Bandićem 1,64 posto, a svi ostali dobili su manje od jedan posto glasova građana Rijeke.

Splićani preferiraju HDZ

Na splitska birališta izašlo je 55,31 posto birača i preferirali su HDZ sa 37,17 posto glasova. Narodna koalicija u Splitu dobila je 31,16 posto, Most 16,39 posto, a Pametno 6,33 posto. Živom zidu povjerenje je iskazalo svega 4,06 posto građana, HSP-u 1,32 posto, a svi ostali dobili su manje od jedan posto glasova.

U ostalimvećim gradovima koji broje više od 50.000 stanovnika građani su više naginjali prema HDZ-u. Čvrstu vodeću poziciju Narodna koalicija dokazala je samo u Puli.

Zadar je i dalje ostao utvrda HDZ-a koji je ondje dobio 39,01 posto glasova birača. Za Narodnu koaliciju glasovalo je 33,24 posto Zadrana. Most je dobio 11,80 posto, a Živi zid 6,49 posto glasova Zadrana. Ondje je na izbore izašlo 50,93 posto birača.

HDZ premoćan u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod još je jednom pokazao da preferira desnicu. Ondje je HDZ premoćan pred Narodnom koalicijom za desetak posto. HDZ je u Slavonskom Brodu dobio 40,22 posto glasova, dok je za Narodnu koaliciju ondje glasovalo 30,84 posto birača. Na mandate u Saboru Mosta utjecalo je 10,16 posto birača Slavonskog Broda, a Živog zida 5,89 posto. Ondje je na birališta izašlo manje od polovice, odnosno 48,87 posto birača.

I Velika Gorica većinom se opredijelila za HDZ. 36,89 posto građana tog grada svoje je povjerenje dalo upravo njima, dok je Narodna koalicija ondje dobila 32,85 posto glasova. Most je u Velikoj Gorici dobio 11,61 posto glasova, Živi zid 7,05 posto, a koalicija predvođena Milanom Bandićem 5,96 posto glasova. U Velikoj Gorici pravo glasa iskoristilo je 55,59 posto birača.

Narodna koalicija 'pomela pod' HDZ-om u Puli

U Puli je pravo glasa iskoristilo 54 posto građana. Najviše ih je svoj glas dalo Narodnoj koaliciji - 33,59 posto. Druga najjača snaga u Puli je regionalna koalicija IDS,PGS,RI koji su dobili 32,93 posto glasova. Tek na trećem mjestu po broju glasova u Puli je HDZ koji je ondje dobio svega 13,73 posto glasova. Živom zidu povjerenje je dalo 7,40 Puljana, a Most ih je zaokružilo 5,18 posto.

Glasačke listiće u svoje je ruke uzelo 59,73 posto građana s pravom glasa u Karlovcu. Najviše njihovih glasova otišlo je HDZ-u - 40,37 posto. Narodna koalicija dobila je 34,88 posto glasova Karlovčana. Živi zid ondje je zaokružilo 10,80 posto glasača, a Most njih 6,13 posto.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se