Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što obući, kako očistiti...

Korisni savjeti za ekstremne uvjete zime!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna uprava za zaštitu i spašavanje dala je nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći pri snalaženju u lošim vremenskim uvjetima kakve danas imamo.

Preporučuju da se što manje boravi na otvorenom ili negrijanom zatvorenom prostoru. Prije izlaska svakako se slojevito obucite i neka to bude dovoljno topla odjeća. Također, ne zaboravite da kapom zaštiti glavu i rukavicama ruke. Pobrinite se da obuća koju nosite ima gumeni hrapavi đonom kako biste smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima. Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu. Ako je moguće, otresite snijeg s voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.

>> KAOS na cestama: Prometnice blokirane, tramvaji i vlakovi kasne, autobuse guraju građani

Nemojte zaboraviti, ukoliko ste vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora, da ste dužni redovito i pravovremeno pločnike ispred kuća ili zgrada te pristupne puteve čistiti od snijega, a ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom. U prostorijama koje nisu grijane ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.

Vrlo je važno da ne otresate i ne čistite neizolirane električne vodiče jer je to opasno po život. Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. No, imajte na umu da je čišćenje snijega s krova opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji u smislu da trebate liječničku ili veterinarsku pomoć, bolničko liječenje, opskrbu neophodnim namirnicama ili energentima i slično, nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Što se pojedinačnih sela i zaseoka tiče, snijeg ih može zatrpati. U tom slučaju, čim je prije moguće obavijestite Županijski centar na 112 ili na bilo koji drugi način obavijestite jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave. To će biti potrebno da najbliži stanovnici tih naselja vode brigu o njihovoj osnovnoj skrbi, ili će se angažirati operativne snage na lokalnoj i regionalnoj razini da pripomognu u dostavi svih potrepština i vode brigu o starim, nemoćnim i obiteljima s malom djecom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene