Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjerili smo se kako nastaje

Doznajte kako prepoznati pravi med na tri jednostavna načina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ekstremno hladne zime, koja im je donijela gubitke, pčelari ipak imaju razloga za zadovoljstvo. Godina će biti dobra, košnice su pune meda, a med iznimne kvalitete.

Kako na tržištu, koje je preplavljeno uvoznim, prepoznati domaći med? Ekipa Dnevnika Nove TV provela je dan s jednom pčelarskom obitelji Fehervari iz Antunovca i uvjerila se kako nastaje pravi med.

Pročitajte i ovo Analiza meda - 4 podložni smo prijevarama Prepoznajte li je li med koji kupujete pravi ili lažan? Izgledaju isto, a pčele nisu ni vidjeli Ilustracija Skočko - radost u kući Skandal u susjedstvu: Načelnik djeci poklonio poznati pripravak za potenciju, roditelji bijesni

Rano je jutro i pčele još miruju. Oprezni pčelari iz košnica vade okvire sa saćem. Pčele uklanjaju posebnim četkama. Ono što ostaje - čisti je med.

U pčelinjaku ove obitelji iz Antunovca, u samo jednoj košnici zna biti i do 60 tisuća pčela. Da bi davale med, uz hranu im treba osigurati i mnogo vode, posebno ljeti. Nakon pčelinjaka, posao se seli u vrcaonu.

Med iz saća najprije treba osloboditi. Očišćeni okviri slažu se u centrifugu. Mjerenje pokazuje nisku vlažnost, odnosno visoku gustoću. Med je spreman za staklenke i tržnicu. Od pčelinjaka do kupca, domaći med stigao je za manje od 24 sata.

Hrvatska uvozi goleme količine meda i taj uvoz neprestano raste. Samo prošle godine uvezeno je oko 1.582 tone meda vrijednog 3,6 milijuna eura, što je za 65 posto više nego godinu prije.

Kako prepoznati pravi med na tri jednostavna načina otkrio je Slavko Stojanović, predsjednik saveza pčelara. Prvi znak da je med pravi jest da kristalizira – to upućuje na to da nema nikakvih primjesa u proizvodu.

1. Ako ga stavite na komad vatre i pokušate ga zapaliti, pravi med će gorjeti. Med koji je patvoren neće gorjeti.

2. Ako kap meda stavite na nokat, ona se neće proširiti, već će zadržati svoj oblik zbog viskoziteta koji med ima.

3. Žličicu meda stavite na papirni ubrus, presavijte da dvostruko i stavite na npr. Stol. Kad taj ubrus podignete nakon desetak minuta – ako med nije prošao kroz ubrus, on je pravi med. Ako je probio papir i prošao do podloge na kojoj ste držali ubrus, proizvod ima nekih primjesa, a to nije pravi med.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene