Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Matić o registru

Doznajte kako će izgledati službeni registar branitelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Predrag Matić bio je gost Dnevnika Nove TV, a govorio je o registru hrvatskih branitelja.

Kako će izgledati registar branitelja? Kao što smo obećali u predizbornim obećanjima mi ćemo ga objavit, a on sadrži opći i i posebmni dio. Opći dio obuhvaća podatke poput imena i prezimena, godine i mjesta rođenja, a posebni obuhvaćaju vrijeme provedeno u ratu, gdje se branitelj nalazio i je li bio u borbenom ili neborbenom sektoru. Registar će izaći kao dio izjmjena Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji .U proceduru smo krenuli, on bi trebao izaći do sredine prosinca, kao božićni poklon pravim istinskim braniteljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJEDNICA U KNINU Vlada jednoglasno prihvatila prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Slika nije dostupna Registar branitelja neće biti javan Medved najavio novi Zakon o braniteljima, Matić poručuje: "Mogući Barišićev plagijat je mala beba za to"

Zbog čega je objava Registra izazvala toliko reakcija? Branitelji su jedna od osjetljivijih skupina u hrvatskom društvu i jako su podložni manilpuliranju. Sve se ove godine plašilo hrvatske branitelje nekakvim babarogama u liku Save Štrbca, međutim tome nema mjesta.

Pokojni predsjednik Tuđman je kazao da je Hrvatsku branilo 350.000 branitelja, danas je ta brojka veća od 500.000. U koju brojku vi vjerujete? Nema razloga sumnjati u procjenu koju je tada iznio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Otkud dodatnih 150.000 branitelja treba pitati bivšu vlast. Imamo podatke da se broj branitelja rapidno povećava prije svakih izbora, a znamo tko je dobivao zadnjih nekoliko izbora.

>> Najavio registar do Božića: 'Stradali, zatočeni ili nestali branitelji bit će povijesno značajne osobe'

Puno ste puta pozivali branitelje da prijave lažne među njima. Jeste li u ovih deset mjeseci mandata nekoga prijavili? Ne samo da ih pozivam, to je građanska dužnost svakog tko ima iakvih saznanja o nekome tko se lažno predstavlja kao branitelj i da koristi nešto što mu ne pripada. Mi savjetujemo ljude da svoje prijave šalju direktno u Državno odvjetništvo. Ako ja osobno budem imao ikakvih saznanja o tako nečemu sigurno ću postupiti po građanskoj dužnosti.

Tko vas više napada? Predsjednici braniteljiskih udruga ili politika? Samo političari nemam nikakvih napada od branitelja. Poznato je da je 99,9 posto branitelja časno i pošteno obavilo svoju dužnost u Domovinskom ratu. Oni nemaju nikavih razloga da se boje registra. Hrvatski branitelji će s pisanom privolom dati punomoć da objavimo njihove pune podatke. Moji podaci o ratnom putu bit će također objavljeni u potpunosti.

Danas ste rekli da ćete vi ići u zatvor ako nekog branitelja uhite na granici sa Srbijom zbog podataka iz registra? Obećanja postoje da bi se izvršila, duboko sam uvjeren da nijedan branitelj neće završiti u zatvoru jer je bio hrvatski branitelj, a ako se to kojim slučajem dogodi spreman sam i rado ću otić u zatvor umjesto bilo kojeg branitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene