Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Hotmail

Kaznenim prijavama protiv bivše ministrice Martine Dalić bavit će se USKOK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK bi se uskoro trebao početi baviti kaznenim prijavama podnesenim protiv Martine Dalić zbog afere Hotmail.

Kaznene prijave koje su zbog afere Hotmail protiv Martine Dalić podnijeli Živi zid i Slobodna Hrvatska pristigle su na Općinsko državno odvjetništvo, no budući da ono u ovom slučaju nije nadležno, bit će proslijeđene USKOK-u, doznajemo iz DORH-a. Državno odvjetništvo, kako se doznaje, cijelu aferu prati od objave prvih spornih e-mailova.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

U slučajevima kad postoje elementi sumnje da su umiješani državni dužnosnici, u priču se automatski uključuje USKOK koji se treba početi baviti izvidima.

Kako doznajemo, po ovim će se prijavama postupati žurno, a između ostalog cilj je utvrditi vjerodostojnost mailova. Paralelno s mailovima, policija provjerava i navodnu SMS prepisku između Martine Dalić i premijera Plenkovića koje je Ivica Todorić proslijedio Hrvatskom helsinškom odboru.

Čelnik HHO-a te je SMS-ove proslijedio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a kako neslužbeno doznajemo iz SOA-e, utvrđeno je da su SMS-ovi lažni.

Kako je neslužbeno potvrđeno Dnevniku Nove TV, prema SOA-i nije bilo zahtjeva da se provjerava elektronička pošta, već samo da se utvrdi je li neka treća osoba provalila u mail Martine Dalić. 

Dnevnik Nove TV jučer je pak neslužbeno doznao kako je SOA utvrdila da e-mail Martine Dalić nije hakiran te kako je vjerojatno netko od sudionika prepiske zapravo krtica, koja je dilala dijelove mailova.

Podsjetimo, čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić izvijestio je da su danas, 48 sati nakon što su podigli kaznenu prijavu, posjetili DORH da vide što su po njoj učinili te najavili da će svakih nekoliko dana ići u DORH provjeravati, vršiti građanski pritisak i pitati što se radi jer je to "njihovo zakonsko pravo".

"Zagrizli smo za ovo i nećemo pustiti, kao što smo i za mnoge druge stvari zagrizli jer hoćemo da se poštuju zakoni i da u Hrvatskoj zaživi pravna država, što do sada još nismo imali", poručio je Sinčić.

Od nadležnih institucija Sinčić je zatražio i da se ispita Plenkovićeva imovina prije i nakon afere u Agrokoru.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene