Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Široko rasprostranjena

Doživljavate li i vi diskriminaciju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka 2009., kada se počeo primjenjivati Zakon o suzbijanju diskriminacije, do danas svaka treća pritužba pučkom pravobranitelju na diskriminaciju odnosila se na rasnu diskriminaciju, upozorio je Ured pučkog pravobranitelja u povodu 21. ožujka, Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije.

Od 503 zaprimljene pritužbe čak ih se 174 odnosilo upravo na taj oblik diskriminacije, priopćio je taj ured, navodeći kako ti podaci te podaci iz drugih izvora govore o širokoj rasprostranjenosti rasne diskriminacije u hrvatskome društvu - diskriminaciji romske, srpske i drugih manjina.

Diskriminacija se, kažu u uredu, pojavljuje i kroz rasističke izjave ‘u javnom prostoru’, posebice na internetskim portalima i na sportskim događajima te kroz razne postupke pojedinaca i institucija koji mnogobrojnim građanima svakodnevno onemogućavaju da ravnopravno sudjeluju u društvenom životu isključivo zbog rase, etničke pripadnosti ili boje kože, to jest nacionalnog podrijetla.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen"

>> Rasne podjele u SAD-u: Postoji otvorena diskriminacija u školama

Iz Ureda pučkog pravobranitelja napominju kako je rasnu diskriminaciju moguće učinkovito suzbijati samo istodobnim korištenjem pravnih mehanizama zaštite i podizanjem razine svijesti i znanja o neprihvatljivosti rasističkih, ksenofobnih i ostalih stajališta utemeljenih na predrasudama.

Podsjećaju građane da se u slučaju doživljene diskriminacije za pomoć mogu obratiti pučkom pravobranitelju, a mjerodavne ustanove pozivaju da nastave raditi na suzbijanju diskriminacije, posebice kroz obrazovanje za ljudska prava.



Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije podsjeća da je u Hrvatskoj diskriminacija zabranjena Ustavom, mnogim međunarodnim ugovorima, kao što je UN-ova Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te hrvatskim zakonima.

Po međunarodnoj konvenciji, rasna diskriminacija znači svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje i davanje prvenstva zbog rase, boje, predaka, nacionalnoga ili etničkog podrijetla sa svrhom uništavanja ili ugrožavanja priznavanja, uživanja ili vršenja, pod jednakim uvjetima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkome, ekonomskom ili socijalnom i kulturnom polju ili na svakom drugom polju javnog života.

Pučki pravobranitelj ističe da je diskriminacija na temelju rase, etničke pripadnosti i boje kože, to jest nacionalnog podrijetla, zabranjena i Zakonom o suzbijanju diskriminacije koji žrtvama omogućuje pritužbe na diskriminaciju i pokretanje sudskih postupaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene