Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet tekst o Hrvatskoj

Dow Jones: Hrvatsku ne koči Slovenija nego korupcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak izjavio je u razgovoru za Dow Jones Newswire da je Hrvatska, kad je riječ o pravnom okviru, svoj sustav već uvelike prilagodila europskim standardima i ulazi u završnu fazu pregovora.

'S uvjerenjem mogu kazati da smo ušli u završnu fazu pregovaračkog procesa', rekao je Vladimir Drobnjak u interviewu koji je prenio i The Wall Street Journal.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

Izrazio je uvjerenje kako će pristupni proces završiti za manje od godinu dana kad se riješi prijepor sa Slovenijom, ali je odbio otkriti pojedinosti pregovora sa Slovenijom, pozvavši se na ljetošnji dogovor dviju vlada o 'tihoj diplomaciji'. Autorica teksta podsjeća da se Hrvatska suočava sa zahtjevnijim pristupnim procesom od prijašnjih kandidata. U posljednjem izvješću o napretku Europska komisija je pohvalila napredak Hrvatske, ali i istaknula da pravosudni sustav treba biti transparentniji i učinkovitiji te da treba zauzdati političku korupciju, te autorica teksta Kristina Peterson u tome nalazi razlog našeg zastoja.

'Pravosuđe je poglavlje u kojem nikada ne možete biti savršeni'

Kao primjer novinarka navodi slučaj bivše predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Deše Mlikotin-Tomić, koja je nakon optužaba za korupciju dala ostavku. 'Pravosuđe je poglavlje u kojem nikad ne možete biti savršeni. To je nemoguće, jer imate posla s ljudskom prirodom', rekao je Drobnjak.

Novinarka tekst završava ocjenom da mnogi Hrvati pristupni proces i promjene u pravosudnom i gospodarskom sustavu koje ga prate smatraju važnijim od sama ulaska u Uniju. Pritom navodi riječi jednog od vodećih hrvatskih poduzetnika Nenada Bakića, koji tvrdi da pristupni proces nameće nove standarde zemlji koja se još oslobađa navika svoje komunističke prošlosti. (D. Ma/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene