Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđeno preko 2000 ljudi

DORH: Zbog Oluje pokrenut kazneni postupak protiv 3728 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je zbog kaznenih djela tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja protiv 3728 osoba bio pokrenut kazneni postupak.

Iz DORH-a navode da su "nadležni sudovi donijeli presude kojima je 2380 osoba proglašeno krivima zbog počinjenja drugih kaznenih djela protiv života i tijela, protiv imovine, protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te protiv spolne slobode."

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti"

Dodaju i da je od 2011. godine "od nadležnih policijskih uprava zaprimila četiri kaznene prijave protiv poznatih počinitelja te su pokrenula postupke protiv jedanaest počinitelja od čega je protiv sedam okrivljenika podignuta optužnica."

Na 22. obljetnicu početka završne vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata, "Oluja", Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je u petak u sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995.

U prijavi podsjećaju i da je prvostupanjskoom presudom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubojstava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

"Prvostupanjskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak kaznenog progona za nedvojbeno počinjena kaznena djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine", navela je Documenta u prijavi.

Na Documentinu prijavu reagirali su i branitelji, koji ju smatraju provokacijom i "rušenjem ustavnopravnog poretka". (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene