Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Policija istražuje

DORH zatražio istragu: Kako su iscurile informacije o nadzoru Bandića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako su procurile informacije oko toga da je Milan Bandić bio pod nadzorom i je li time počinjeno kazneno djelo - sada istražuje policija. Tražilo je to Državno odvjetništvo.

Svako objavljivanje imena osoba nad kojima se provodi nadzor, pa čak i onih nad kojima se ne provodi, je veliki skandal. Logično da objava imena ugrožava istragu, jer onda svi znaju da su pod mjerama.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

No ovdje je ključno pitanje ovlasti i ponašanje Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost. Odbor je imao točan nalog što treba provjeriti, optužbe Slavka Linića da je nezakonito prisluškivan.

Provjeravajući postupanja policije u slučaju Linić, saborski zastupnici, članovi odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provjeravali su i broj mobitela zagrebačkog gradonačelnika. U javnost je procurila informacija o mjerama na kojima je bio. No, Odbor je prekoračio ovlasti i mimo tog naloga i primarne zadaće zbog koje su došli, dali na provjeru svoje telefone i telefone drugih osoba i time doveli do curenja podataka iz drugih istraga.

'No, kakve veze ima Linić s Bandićem?'

Stručnjacima za sigurnost s kojima smo razgovarali, sporno je što članovi odbora ne moraju proći sigurnosnu provjeru, i što su kao teoretski sigurnosno rizične osobe, došli u poziciju da u OTC-u provjeravaju nad kim se provode mjere nadzora pa čak i da zatraže provjeru određenih brojeva telefona koji nemaju nikakve veze sa slučajem.

DORH radi izvide jesu li prekršene ovlasti. Za sad nije pokrenut kazneni postupak. O tome će se odlučiti nakon završetka izvida. Bez obzira na rezultate potpuno je jasno da je ovo novi skandal u obavještajnom sustavu.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo traži provjeru postupanja članova odbora za unutarnju politiku. Razlog je curenje informacija koje su otkrile da je Milan Bandić bio predmet nadzora po nalogu USKOK-a.

'Povodom objava u sredstvima javnog priopćavanja zbog mogućeg curenja informacija, a vezano uz postupanje članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora u svezi navoda Slavka Linića, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je poduzelo radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku', stoji u priopćenju

Policija je već zaprimila nalog USKOK-a i počinju s radom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene