Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'DORH učinio sve kako bi se kaznili odgovorni za Vukovar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić neosnovanima je danas nazvao tvrdnje da Državno odvjetništvo nije poduzelo potrebne mjere za kažnjavanje zločina u Vukovaru, ističući da je i DORH konsterniran presudom "vukovarskoj trojci".

Bajić je novinarima u Saboru, nakon susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom Gertom Poetteringom, rekao da je Državno odvjetništvo još 2002. prikupilo sav materijal vezan uz zločine u Vukovaru te podigao optužnice protiv vojnog vrha bivše JNA - Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Živote Panića, ali i Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića kojima je jučer u Haagu
izrečena presuda.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

"Očekivali smo osuđujuću presudu i visoke zatvorske kazne zbog toga što smo i mi prikupili čitav niz dokaza", rekao je Bajić, dodavši kako ne vidi razloge da se krivnja za niske kazne koje im je izrekao Haški sud prebacuje na Državno odvjetništvo.

Izrazio je nadu da će u drugostupanjskom postupku Haag ipak izreći primjerene kazne "vukovarskoj trojci".

Na svoj rad na kažnjavanju odgovornih za stradanja u Vukovaru Državno odvjetništvo podsjetilo je i na svojoj internetskoj stranici.

Objavili su i integralni tekst optužnice koju je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 24. prosinca 2002. podnijelo protiv deset okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanjem kulturnih i povijesnih spomenika.

Optužnica obuhvaća kaznena djela počinjena na području grada Vukovara kao i u Općoj bolnici Vukovar te na poljoprivrednom dobru Ovčara i u skladištima poduzeća Velepromet na Sajmištu od kuda su odvođeni u logore diljem Srbije, kaću u Državnom odvjetništvu.

Napominju i da su protiv okrivljenika predložili određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice, a podsjećaju i na ranije obavijesti o optužnicama protiv Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Ratka Mladića na svojim službenim stranicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene