Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DORH tvrdi da su surađivali s Njemačkom na slučaju Prates

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske priopćilo je kako ne može komentirati presude pravosudnih tijela drugih država, ali ustvrdilo kako je u slučaju Krunoslava Pratesa surađivalo s njemačkim državnim odvjetništvom i dostavilo svu odgovarajuću dokumentaciju.

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne može niti želi komentirati presude pravosudnih tijela drugih država, a isto se odnosi i na završne riječi pravosudnih dužnosnika drugih država', stoji u očitovanju DORH-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašni prizori u SAD-u Usred pustinje pronađena tijela šestero ljudi, policija istražuje ubojstvo Ilustracija Zanimljivi rezultati Može li pojava nove stranke uzdrmati političku scenu u Hrvatskoj? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

'Povodom predmeta za koji ste pitali možemo odgovoriti kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima odgovaralo na traženja njemačkog generalnog državnog odvjetnika. U više navrata udovoljili smo zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć, odnosno po tim zamolnicama dostavili smo svu relevantnu dokumentaciju koju smo posjedovali ili je mogli pribaviti od nadležnih tijela Republike Hrvatske', kaže se u priopćenju DORH-a. 

>> Pratesu doživotna kazna zatvora

Šesto sudsko vijeće Višeg zemaljskog suda u Muenchenu osudilo je u srijedu hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa (58) na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. godine, a očitovanje državnog odvjetništva zatraženo je zbog kritika na račun postupanja Hrvatske u tom slučaju, koje je izrekao predsjedavajući sudskog vijeća Bernd von Heintschel Hanegg.

Nakon izricanja i objašnjenja presude, sudac von Heintschel Hanegg kritizirao je ponašanje Republike Hrvatske tijekom suđenja Pratesu zbog 'nesuradnje' i 'nepokazivanja interesa' za ovaj slučaj, ustvrdivši da je takvo ponašanje neprimjereno za jednu državu koja želi postati članicom Europske unije.

Suđenje Krunoslavu Pratesu započelo je u ožujku 2006., ali je nakon nekoliko tjedana prekinuto i odgođeno do daljnjega zbog nemogućnosti pristupa dokaznom materijalu i svjedocima za što je tužiteljstvo i sudsko vijeće krivilo pravosuđa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Suđenje je nastavljeno u veljači ove godine iskazom Vinka Sindičića, na čijem se iskazu uvelike temelji i argumentacija današnje presude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene