Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odustalo se od progona pilota

DORH nastavlja progon odgovornih zbog zračnog napada na Dubrovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku izvijestilo je danas da odustanak od progona protiv 27 pilota tadašnje JNA, zbog razaranja više gradova u Hrvatskoj te mjesta na dubrovačkom području, ne znači prestanak rada na progonu odgovornih u vezi s tim ratnim zločinom.

Dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je na internetskim stranicama da je još 1992. podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv 27-orice pilota zbog sumnje da su u avionaletima razarali civilne ciljeve i kulturne spomenike u više gradova u Hrvatskoj te mjesta na području Dubrovnika i time počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika.

Odvjetništvo navodi da je odustalo od progona tih pilota nakon istrage kojom je utvrđeno da oni nisu izvodili te borbene letove. U toj istrazi, kažu u odvjetništvu, nastojalo se putem međunarodne pravne pomoći od tužiteljskih ureda u regiji i pretraživanjem arhiva Međunarodnog kaznenog tribunala utvrditi jesu li ti piloti sudjelovali u razaranjima.

Ustvrdivši kako je zločin počinjen, odvjetništvo je navelo da je postupak nastavljen kako bi se utvrdili točni osobni podaci viših zapovjednika u bivšoj JNA bez čijeg odobrenja nije bila moguća uporaba avijacije općenito, a posebno ne u napadima na naseljena mjesta.

U odvjetništvu kažu kako je nesporno da su, ne samo topničkim napadima, napadima s brodova i napadima pješaštva, nego i napadima iz zrakoplova, razarani Dubrovnik i njegove kulturne znamenitosti, s posljedicama po živote i imovinu civilnog stanovništva.

'Pa kako su i u slučajevima topničkih napada, napada pješaštva i napada s brodova procesuirani zapovjednici po zapovjednoj odgovornosti tako će se i u slučaju zračnih napada postupiti na isti način', navodi odvjetništvo koje dodaje da će nastaviti s traženjem provođenja obuhvatne kriminalističke obrade radi utvrđenja naredbodavaca koji su izdali naređenja da se krše pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Dubrovački Županijski sud potvrdio je jučer da je još prije sedam mjeseci obustavio istragu protiv pilota bivše JNA koji su bili osumnjičeni za ratni zločin protiv čovječnosti i bombardiranje dubrovačkog područja 1991. i 1992. Istraga je obustavljena početkom srpnja prošle godine zbog nedostatka dokaza.

Među osumnjičenima bila su i trojica crnogorskih pilota - Zoran Slavuljica, Miodrag Atanacković i Asim Pandžić te 24 pilota iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su 1991. bili na dužnosti u 172. lovačko-bombarderskom puku, čija je baza bila u podgoričkoj zračnoj luci u Golubovcima. (Hina)

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene