Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'DORH i Bajić koče istragu o Kornatima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković izjavio je da predstavnici vatrogasaca u ekspertnoj skupini koja utvrđuje uzroke kornatske tragedije ne žele sudjelovati u radu skupine, a kao glavnog kočničara istrage prozvao je DORH i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

'Vatrogasni stručnjaci izaći će iz ekspertne skupine ako im se ne omogući uvid u sve podatke koje ima glavni državni odvjetnik i DORH', kazao je Franković, izrazivši ogorčenost dosadašnjom istragom.

Pročitajte i ovo Australska obala - ilustracija Velika tragedija Četiri člana obitelji utopila se u Australiji: Sumnja se da je kobna bila jaka morska struja Veles Pašnik sa svojom obitelji Strašna tragedija Dječak prilikom vađenja mliječnog zuba pao u komu i nakon mjesec dana preminuo: Roditelji od liječnika traže samo jedno

'Ne želimo sudjelovati u farsi', rekao je.

Vatrogasnoj struci stalo je do rasvjetljavanja kornatske tragedije jer žele dokazati kako vatrogasci nisu krivi za tragediju, kazao je Franković.

'Mi trenutno branimo vatrogastvo preko Dražena Slavice koji je još uvijek u pritvoru', rekao je, ustvrdivši kako braneći Slavicu brane struku.

>> DORH: 'Istražno povjerenstvo nikad nije tražilo uvid u sudski spis'

Vatrogasni stručnjaci unutar ekspertne skupine ne mogu kvalitetno raditi svoj posao ako nemaju potpune i točne podatke prikupljene u istrazi, bilo s vojne ili policijske strane, a takve posjeduje jedino DORH, upozorio je Franković.

'Ako nemamo podataka već samo pretpostavke, ne možemo napraviti kvalitetnu ekspertizu koja bi obiteljima poginulih vatrogasaca objasnila što se dogodilo', rekao je i izrazio ogorčenost činjenicom da javnost i novinari dobiju neke podatke iz istrage prije vatrogasaca.

Da neki članovi ekspertne skupine ne žele više sudjelovati u njezinom radu, potvrdio je i predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Mladen Magdić.

Magdić je rekao kako su im neki članovi ekspertne skupine potvrdili da Bajić ne dozvoljava uvid u sve spise o tragediji.

'Čemu služi ekspertna skupina ako DORH i glavni državni odvjetnik ne dozvoljavaju uvid u podatke koji su prikupljeni u istrazi', izjavio je Magdić i upozorio kako u javnosti postoje razna nagađanja o uzroku tragedije te stoga, istaknuo je, 'tražimo da se ekspertnoj skupini omogući uvid u spis' kako bi se iz njih mogle napraviti potrebne simulacije koje bi rasvijetlile što se događalo na Kornatu.

Interdisciplinarna stručna radna skupina, sastavljena od 30-ak stručnjaka s raznih područja, osnovana je po nalogu ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina tjedan dana nakon kornatske tragedije sa zadaćom utvrđivanja okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu 30. kolovoza ove godine.

Mesić: Rad povjerenstva za kornatsku tragediju treba ispitati istražni sudac

Komentirajući 'nemogućnost rada Povjerenstva za utvrđivanje uzroka kornatske tragedije zbog toga što nije dobilo svu zatraženu dokumentaciju o toj tragediji, o čemu piše dio medija', hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je to stvar istražnog suca i hrvatskog pravosuđa koji su jedini mjerodavni za obavljanje tog dijela posla.

Podsjetivši da je jučer u splitskoj bolnici posjetio jedinog
preživjelog vatrogasca iz te tragedije, Franu Lučića, predsjednik Mesić je kazao kako je Lučiću rekao da će ga odlikovati za njegov hrabri podvig.

Smrekar: Skupina nastavlja s istragom kornatske tragedije

Voditelj interdisciplinarne stručne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu Branko Smrekar izvijestio je kako skupina nastavlja s radom te da, svjesni zakonskih odredaba, ne ulaze u proces sudske istrage.

Smrekar navodi kako su se u javnosti pojavile 'neke dezinformacije', te tvrdi da skupina 'radi velikom predanošću svih svojih članova' te da se 'svekolika pomoć skupini pruža i u organizaciji njena rada'.

'Skupina je svjesna zakonskih odredbi RH i u cijelosti ih poštuje te ne ulazi u proces sudske istrage', stoji u priopćenju.

Smrekar kaže kako je skupina do sada s Kornata izuzela uzorke biljnog pokrova te provela razna ispitivanja, primjerice mjerenje brzine i smjera strujanja zraka te ostalih elemenata koji su mogli utjecati na tragediju.

Prikupljena je i odjeća, obuća, zaštitna i druga oprema kakvu su vatrogasci nosili na otoku Kornat. Smrekar kaže kako je sve izuzeto podvrgnuto raznim ispitivanjima te će rezultati tih ispitivanja, uz druge dostupne podatke, biti podloga za pisanje izvješće o događaju.

'Svjesni smo da će se konačan sud o nesreći moći donijeti tek po završetku istražnih radnji i okončanju sudskog postupka', kaže Smrekar te najavljuje da će u izvješću iznijeti i prijedloge koji bi trebali značajno poboljšati sigurnost vatrogasaca u gašenjima požara, ali i bolju zaštitu ljudi, njihovih dobara i okoliša.

U ime članova stručne skupine Smrekar je na kraju priopćenja zaželio što brži oporavak jedinom preživjelom vatrogascu Frani Lučiću, čiji će iskaz, kaže, također pridonijeti realnom prikazanju nesreće na otoku Kornat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene