Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirali i iz Vlade

DORH odbacio tvrdnje o brifiranju premijera oko Paladine: "Neimenovani izvori raspolažu neistinitim informacijama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH demantira napise da je glavna državna odvjetnica brifirala premijera o izvidima koji se vode protiv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

DORH je reagirao na navode da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoje-Šipek redovito brifira premijera Andreja Plenkovića o radu DORH-a te da se od kod nje raspitivao o izvidima oko Ivana Paladine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Hrvoje Krešić - 1 Analiza Hrvoja Krešića Tajne Gajeve ulice: Zašto Vanja Marušić uporno šuti i zna li siva eminencija DORH-a nešto o Hrvoj-Šipek?

Sve su demantirali. Glavnu državnu odvjetnicu u vezi Ivana Paladine, kažu, nitko iz Vlade nije zvao. Oni su u javnosti komunicirali samo ono što je Paladina sam rekao medijima: Da su protiv njega bile podnošene kaznene prijave koje su potom odbačene te da su još neki izvidi u tijeku.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"U odnosu na neimenovane izvore i njihove 'informacije' za tekst objavljen u današnjem izdanju tjednika Nacional, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odgovara da neimenovani izvori raspolažu neistinitim informacijama: Glavnu državnu odvjetnicu Republike Hrvatske nije ni predsjednik Vlade RH, a ni bilo tko drugi, kontaktirao i zvao vezano za izvide nadležnog državnog odvjetništva protiv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u cijelosti ostaje kod odgovora danog i poslanog tjedniku Nacional: Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je dosad, u više navrata, što usmeno izjavama, što pisano objavom priopćenja, odgovorila vezano za izjave pojedinaca i medija i njihovo tumačenje je li pritisak ili nije pritisak. Posljednje priopćenje je objavljeno 17. svibnja, pri čemu skrećemo pažnju i na članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu, koji je također objavljen na mrežnoj stranici.

U odnosu na sva Vaša pitanja vezano za suradnju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, kao samostalnog i nezavisnog tijela, i Vlade Republike Hrvatske, kao tijela izvršne vlasti, a tako i čelnika DORH-a i Vlade RH, smatramo bespotrebnim odgovarati budući da je suradnja i komunikacija opisana u odredbama Zakona o državnom odvjetništvu te u odredbama podzakonskih akata.

Naglašavamo, redakciji portala index.hr je, povodom njihova upita, i upita jedne televizije, ranije potvrđena samo ona informacija koju je sam prijavljenik, ali i druge osobe, javno rekli: S obzirom da je sam prijavljenik javno potvrdio činjenicu da su protiv njega podnesene kaznene prijave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti da je nadležno državno odvjetništvo, nakon provedenih izvida povodom pojedinih kaznenih prijava i analizom rezultata tih izvida, donijelo državnoodvjetničke odluke (rješenja o odbačajima kaznenih prijava) o čemu je obaviješten podnositelj prijava.

Nadležno državno odvjetništvo je, povodom preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku, a o kojima, sukladno odredbi o tajnosti iz Zakona o kaznenom postupku, ne možemo davati pojedinosti, kao što ne možemo davati informacije ni o sadržaju kaznenih prijava u smislu što je predmet izvida", navodi se u priopćenju. 

Vlada: "Radi se o neistinama"

Sastanke u Banskim dvorima zanijekali su i u Vladi. Za DNEVNIK.hr kažu da i DORH, USKOK i sudovi rade neovisno.

"Radi se o neistinama. Nije točno da su se premijer i glavna državna odvjetnica sastajali oko izvida DORH-a vezano uz Ivana Paladinu, niti je točan zlonamjeran navod da glavna državna odvjetnica redovito brifira premijera o tajnim izvidima", napisali su.

"Ako postoji 'navodni utjecaj' na DORH i izvide koji se provode, kako onda nisu npr. spriječeni postupci protiv bivših ministara Horvata, Aladrovića i Miloševića, kao i ranija uhićenja dužnosnika pred izbore za Hrvatski sabor 2020.?", pitaju se i dodaju da su DORH, USKOK i sudovi neovisni.

Nacional je danas objavio da Zlata Hrvoj-Šipek redovno, barem jednom mjesečno dolazi u Banske dvore, a ti susreti nisu nigdje zabilježeni.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene