Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog vraćanje imovine RH

DORH: Benediktinci nemaju pravo na povrat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo obavilo je svoj posao oko slučaja spornog zemljišta u Istri kojeg talijanski benediktinci traže od porečko-pulske biskupije, iako im je Osimskim sporazumima - nadoknađena sva imovina. Nakon pregleda dokumentacije, DORH je zaključio da benediktinci nemaju pravo tražiti povrat.

Sporazum koji porečki biskup nije želio potpisati napisan je u 10 točaka na devet stranica. Po njemu, benediktinci bi trebali dobiti vlasništvo nad zemljištem i samostanom u Istri, iako su za to već dobili odštetu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Slika nije dostupna Opasan presedan 'Postoji opasnost da biskup bude deložiran, morat će si otvoriti šator kao sjedište'

Da za to nema nikakvih osnova, biskupiji su odgovorili i u državnom odvjetništvu čije su mišljenje tražili. Novi je prijedlog da biskupija imovinu vrati, ali ne benediktincima, već Republici Hrvatskoj od koje ju je dobila na dar.

'Ako se ustanovi da je država pogriješila kad nam je vratila imovinu, mi ćemo je vratiti državi', kazao je kancelar porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević.

Problem je jedino što je dobar dio zemljišta rasprodan. 80 hektara otišlo je Istravinu, 40 u masline, a novih 80 prodano je jednom odvjetniku. On je za Fratarsku šumu platio 22,5 milijuna kuna, ali mijenjanjem prostornog plana u golf biznis cijena zemlje porasla je četiri puta. Na 91,3 milijuna kuna.

Da talijansko traženje nema nikakvih osnova, smatraju i teolozi.

'Benediktinci traže nešto što su subjektivno napuhali kako bi se domogli novca. Svi su nažalost na novac slabi, pa i redovnici koji ne bi smjeli biti, jer su oni vezani uz siromaštvo', kazao je teolog Adalbert Rebić.

U biskupiji ne taje da su dijelom rasprodali imovinu. Ali sve su, kažu, uložili u crkvene svrhe - đački dom, sportsku dvoranu, pazinski kolegij i župu koja nije obnavljana otkako su otišli benediktinci.

Zbog čega je kardinal Josip Bozanić onda stavio svoj potpis da se to mora vratiti Talijanima iako su dobili odštetu?

'Mogao je postupiti jednako tako kao i biskup Ivan Milovan. Valjda je znao za Osimske sporazume. Da li on zna još neki drugi podatak, to ja ne znam. Ali ako zna, neka ga kaže', kazao je teolog.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković vjeruje da će se ovaj unutarcrkveni skandal riješiti na zadovoljstvo obje strane.

'Zaključak je da ovaj slučaj neće pokvariti odnose Hrvatske i Svete Stolice. Oni su izvanredni, a takvi će i ostati', kazao je Jandroković.

I dok se država nada kako će naći kompromis, iz Hrvatske biskupske konferencije, kao i od kardinala Josipa Bozanića - nema komentara. I tako već danima. Otkako je sve izašlo u medije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene