Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica zbog ratnog zločina

'Dopuštao da se Hrvate fizički zlostavlja i ubija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podignulo je optužnicu protiv M.C. (1955.), državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije, zbog kažnjivog djela ratnog zločina protiv civila, priopćilo je Državno odvjetništvo.

Od karlovačkog Odbora za ljudska prava, koji se među ostalim bavi i ljudskim pravima okrivljenika za ratne zločine, doznaje se da je riječ o Mići Cekinoviću, koji je na temelju međunarodne tjeralice 14. travnja ove godine uhićen na graničnome prijelazu Rači i predan državnom odvjetništvu Bosne i Hercegovine. Budući da nema bosanskohercegovačko državljanstvo, 9. srpnja predan je hrvatskim vlastima, otkad je u pritvoru na temelju rješenja Županijskoga suda u Karlovcu.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je u studenome 1991. godine kao zapovjednik čete TO ‘Primišlje’, koja je bila u sastavu paravojske ‘SAO Krajine’ na području grada Slunja i okolnih mjesta, suprotno odredbama međunarodnih konvencija o ratovanju, dopuštao i naređivao da se mještane hrvatske nacionalnosti uhićuje, fizički zlostavlja i ubija te da se pale i ruše zgrade. Optužnica, Cekinovića tereti da su pripadnici njegove postrojbe jednu osobu uhitili, pretukli i bez ikakve pravne osnove zatvorili, jednog su civila ubili i zapalili njegovu kuću, a veći dio stanovništva hrvatske nacionalnosti su protjerali. Županijsko državno odvjetništvo predložilo je uz optužnicu da se okrivljeniku produlji pritvor.

Cekinović je jedan od 40 okrivljenika s popisa rješenja o pokretanju istrage iz 2000. godine za kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civila na Kordunu, rekao je sudac Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević. Svu četrdesetoricu istraga je teretila za ratne zločine počinjene u Slunju, Hrvatskome Blagaju, Gornjoj Glini, Pavlovcu, Donjemu i Gornjem Nikšiću, Cerovcu, Cvitovićima, Gornjemu i Donjem Kremenu, Marindolskom Brdu i Cetingradu. Protiv nekolicine njih suđenje je održano i pravomoćno su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a veći broj njih još nije dostupan pravosuđu Republike Hrvatske iako su njihova imena na međunarodnim tjeralicama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene