Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dogovora Kosor- Milanović

Dopunjen nacrt prijedloga Ustava o glasovanju izvan RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na sjednici je dopunio ranije utvrđeni nacrt prijedloga promjene Ustava RH.

Nacrt je dopunjen u dijelu kojim se regulira glasovanje hrvatskih građana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, sukladno dogovoru kojega su u petak postigli predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Odbor je, naime, jednoglasno u saborsku proceduru uputio izmjene članka 45. Ustava RH kojim se regulira to pravo.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Slika nije dostupna Saborski Odbor za Ustav o ustavnim promjenama

Prema predloženom dopunjenom nacrtu, hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imali bi opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, predsjednika RH i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom. U izborima za Hrvatski sabor birači koji nemaju prebivalište u RH imali bi pravo izabrati tri zastupnika, u skladu sa zakonom.

U izborima za Sabor, predsjednika RH i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu biračko bi se pravo, prema predloženoj dopuni, ostvarivalo na neposrednim izborima tajnim glasovanjem, pri čemu birači koji nemaju prebivalište u RH biračko pravo ostvaruju na biračkim mjestima u diplomatsko konzularnim predstavništvima RH u stranoj državi u kojoj prebivaju.

Također, u izborima za Sabor, Europski parlament i predsjednika RH te u postupku odlučivanja na državnom referendumu ostvarivanje biračkog prava Republika Hrvatska osigurava i svojim državljanima s prebivalištem u RH koji se u doba izbora zateknu izvan njezinih granica. Oni mogu glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u stranoj državi u kojoj se nalaze ili na koji drugi način određen zakonom. Prijedlog odbora se sada upućuje Saboru na raspravu, a na njoj će se o tome ponovno raspravljati i glasovati, kazao je predsjednik Odbora i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

'Prijedlog nacrta promjene Ustava utvrđuje Sabor sa 77 glasova i za očekivati je da će možda već tijekom ovog tjedna, četvrtak ili petak, biti raspravljen i usvojen nacrt promjene Ustava', kazao je. Nakon te rasprave ponovno će Odbor za Ustav, Poslovnik pripremiti konačni prijedlog da se pristupi promjeni Ustava RH. 'Konačni prijedlog donosi se dvotrećinskom većinom svih zastupnika', dodao je.

Šeks je novinarima rekao da još uvijek nije usuglašen sadržaj četiriju točaka koje su ušle u nacrt promjena ustava, a odnose se na opće obrazovanje, izbor sudaca Ustavnog suda, reguliranje odnosa Vlade i Sabora prema tijelima EU te sadržaj i opseg ustavnog prava na pristup informacijama.

Upitan o traženju SDP-a da se u Ustav unese izričita zabrana diskriminacije na temelju spolne orijentacije, Šeks je kazao kako je stav HDZ-a da je to riješeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije, te dodao da SDP to još nije formalizirao. 'Imaju vremena da to predlože Saboru prilikom rasprave o utvrđivanju nacrta prijedloga Ustava', kazao je.

SDP nije formalizirao, dodao je, ni svoj zahtjev za brisanjem odredbe kojom se zakonom treba utvrditi djelokrug i ustrojstvo Ureda predsjednika RH, dodavši da i u tom smislu mogu podnijeti amandman. 'Veliki su izgledi za neuspjeh tog amandmana jer vladajuća većina drži da to treba riješiti zakonom', rekao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene