Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvala Ban Ki-moona

'Doprinos Hrvatske UN-u nadmašio je njezinu veličinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko je nadmašio njezinu veličinu, izjavio je u intervjuu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Glavni tajnik UN-a za Vjesnik je rekao i da je uspješan obrat Hrvatske od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je daje nevjerojatno postignuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ženska prava Bachelet na čelu nove organizacije - UN žene Slika nije dostupna Istraga o Gazi 'Ako ćete ispitivati izraelske vojnike, nećemo surađivati'

'Bez obzira na veličinu, svaka zemlja članica Ujedinjenih naroda može i treba dati doprinos. Cijenim aktivan doprinos Hrvatske u UN-u koji je daleko nadmašio njezinu veličinu. Njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je daje nevjerojatno je postignuće', rekao je Ban.

Po njegovim riječima, u radu UN-a važna je uloga svake zemlje, bila ona mala ili velika.

'Kosor je dobro rekla da prijetnje poprimaju globalne razmjere'

'Premijerka Jadranka Kosor dobro je rekla u svom obraćanju Općoj skupštini da opasne prijetnje s kojima se danas suočava svijet poprimaju globalne razmjere. Zbog toga trebamo učinkovit UN, sa svim zemljama članicama, velikim i malim, koje se slažu i aktivno rade na zajedničkim ciljevima', istaknuo je.

Također je rekao da je Hrvatska izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti od 2009. do 2010. godine jer je 'prepoznata njezina važna uloga, te je dala aktivan doprinos održavanju međunarodnog mira i sigurnosti'. Dodao je da kandidatura RH za Komisiju za izgradnju mira 2012./2013. godine svjedoči dalje o nastavku njezina obvezivanja UN-ovim planovima za mir i sigurnost.

JI Europa prošla dramatičnu transformaciju

Istaknuo je da je doprinos Hrvatske mirovnim snagama jako cijenjen te je izrazio nadu da će potpora Hrvatske UN-ovim misijama ubuduće rasti.

>> Josipović s Ban Ki-Moonom: Imamo problema, ali napredujemo

Govoreći o stanju na jugoistoku Europe, rekao je da je u posljednjem desetljeću jugoistočna Europa prošla dramatičnu transformaciju. Jedan broj zemalja jugoistočne Europe već su članice Europske unije, dok ostale aktivno idu prema cilju pripajanja, uključujući Hrvatsku, kazao je Ban istaknuvši da je za stabilnost i napredak prema Europskoj uniji potrebna regionalna suradnja te da će UN 'podržavati jugoistočnu Europu u procesu stabilizacije'.

Na pitanje kako vidi buduću ulogu UN-a i koji bi bio model reforme za Svjetsku organizaciju, Ban je rekao da su više nego ikad potrebni jači, bolje vođeni i učinkovitiji Ujedinjeni narodi.

'Budući da se suočavamo sa sve većim izazovima, uključujući humanitarne krize, globalno zatopljenje, ugrožavanje ljudskih prava, oružane konflikte, više nego ikad trebamo jače i bolje vođene te učinkovitije Ujedinjene narode', kazao je glavni tajnik UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene