Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražni (ne)sporazum

Donosimo snimke Savudrijske vale iz zraka s jedinstvenim pojašnjenjem sporne granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica u Lici, premijer u Hercegovini, a Slovenija ostvaruje prijetnje.

Slovenija Hrvatskoj blokira ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak jer, kažu u Ljubljani, ne ispunjavamo uvjete za uključenje.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Slika nije dostupna Ovisi o Hrvatskoj i Sloveniji EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja

To je službeni odgovor, a neslužbeno - i vrapcima na grani je jasno da je to prvi u nizu najavljenih odgovora na arbitražu.

Donosimo i izvještaj sa snimkama iz zraka Savudrijske vale i posebnim grafičkim pojašnjenjem crte razgraničenja između Slovenije i Hrvatske.

Savudrijska vala, kako je nazivaju Hrvati, ili Piranski zaljev, ako pitate Slovence. Naziv nije sporan, ali pitanje granice jest. Radi se o trenutačno najproblematičnijem području u odnosima dviju zemalja.

Cijela uvala prostire se na gotovo 19 kilometara četvornih, čime je 9 puta manja od slovenskog glavnog grada. Jasno se to vidi na snimkama Nove TV iz zraka. Do odluke Arbitražnog suda crta razgraničenja prolazila je sredinom zaljeva. Za Ljubljanu povijesna presuda, za Zagreb nevažeća. Suci u Haagu Sloveniji su dodijelili 3 četvrtine zaljeva.

Spor traje desetljećima. 2009. premijerka Jadranka Kosor potpisala je sporazum o arbitraži, koji je u Saboru potvrdila većina, ali je Vlada Zorana Milanovića 2015. napustila postupak, pozivajući se na međunarodne sporazume i smatrajući da je proces nepovratno narušen. Povod tom potezu bilo je curenje snimke slovenskih predstavnika, na kojoj dogovaraju lobiranje kod sudaca.

Sud je u ljeto 2016. odlučio da se postupak nastavlja, a odluka je objavljena 29-og lipnja ove godine. Uz veći dio uvale, Slovencima je dano i pravo na koridor, takozvani junction, kojim im je omogućen pristup otvorenom moru.

Rok za provedbu je 6 mjeseci. Slovenija je odmah krenula u pripreme izmjena zakona, kako bi se prilagodila odluci suda. Dok Vlada Andreja Plenkovića nastavlja voditi politiku SDP-ove Vlade - arbitraža ih ne zabrinjava jer je kategorički odbijaju.

Unatoč pozivima obiju strana da se odluka ne provodi jednostrano i bez dogovora, u danima nakon presude zabilježeno je nekoliko bliskih susreta između policije i ribara. Kako s jedne, tako i s druge strane. Značajniji incidenti nisu se dogodili. Obje strane najavljuju dijalog, a, prema najavama, dvojica premijera trebala bi se do kraja rujna sastati u Zagrebu i napraviti novi korak u potrazi za rješenjem.

"Brine idući korak Slovenije"

Čitav slučaj i pitanje Savudrijske vale i arbitraže, komentirala je i urednica vanjsko-političke rubrike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović. Ona kaže da u današnjem civiliziranom i demokratskom svijetu nitko nikoga na ništa ne može prisiliti.

"Uz to Hrvatska je izašla iz arbitraže, ali Slovenija joj može raditi neugodnosti i ovo što se danas dogodilo smatram jednom od tih neugodnosti. Blokada za članstvo u OECD-u nije neko vitalno pitanje za Hrvatsku", ističe Petrović.

Dodaje da je to, međutim, dosta snažna politička poruka i posve očekivana, jer tko god prati hrvatsko-slovenske odnose, bilo je posve jasno da će se ovakvo što u nastavku arbitražnog spora i dogoditi.

"Ne brine me ovo danas, nego slijedeći korak koji bi Slovenija mogla napraviti, a koji Hrvatska ne može anticipirati", kaže Petrović.

Slovenija, naglašava petrović, zna voditi tu takozvanu "off diplomaciju", operirati ispod stola, lobirati kod partnera i oni to rade čitavo vrijeme.

"Hrvatska se mora znati s tim nositi jer ovom arbitražnom odlukom, odnosno inzistiranjem Slovenije da se ona implementira u sve EU dokumente, a da Slovenija neće inzistirati mogli su misliti samo naivni, Hrvatska mora formirati neki stav, a nema neki veliki politički radijus djelovanja", kaže Petrović.

Stav Europske komisije istovjetan je hrvatskom stavu i na kraju ostaju bilateralni pregovori na razini Plenković-Cerar, koji bi se uskoro trebali dogoditi u Zagrebu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene