Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak u liječenju neplodnosti

Donirana maternica samo je početak: U budućnosti nas čekaju 'bebe iz vrećice' i još puno toga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od svojih početaka, liječenje neplodnosti prošlo je dalek put.

Liječenje neplodnosti prešlo je dalek put od svojih početaka i bebe Louise Brown koja je rođena u Oldhamu 1978. godine. Tako je prošlog mjeseca na svijet došla prva beba koja je rasla u doniranoj maternici. Šveđanka (36) rodila je zdravo dijete zahvaljujući transplantiranoj maternici, a očekuje se da će se u budućnosti pomoću ove tehnike roditi još djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u Španjolskoj Mlada majka umrla na porodu, iskrvarila je pored svoje mrtve bebe: "Trpjela je strašne bolove" Beba u krevetiću ''Ovo je bila posebna smjena'' Baby boom u zagrebačkoj bolnici: U 24 sata rođeno dvostruko više djece nego inače

Međutim, transplantacija maternice samo je početak. Daily Mail izdvojio je neke tehnike koje bi mogle postati stvarnost u idućih 20 godina.

Ovako još NIKAD nije rođena nijedna beba!

1. 'Beba iz vrećice'. Žene bi u desetljećima koja dolaze mogle biti u mogućnosti pohraniti svoja jajašca u prahu i jednostavno im dodati vodu i spermu kada odluče zasnovati obitelj.

Naime, uobičajeni način za pohranu i buduću oplodnju je zamrzavanje jajašaca u tekućem dušiku. Međutim, izraelski znanstvenici razvili su metodu za pohranjivanje u prahu, za sad samo kravljih jajašaca.

2. Uzgoj jajašca iz stanica kože. U ne tako dalekoj budućnosti neplodni muškarci i žene imat će mogućnost korištenja matičnih stanica za stvaranje stanica jajašaca i spermija u laboratoriju. Matične stanice naime imaju sposobnost pretvaranja u različite vrste tjelesnih stanica.

U studiji objavljenoj ranije ove godine znanstvenici sa sveučilišta Stanford u SAD-u uzeli su stanice kože neplodnih muškaraca koji nisu bili u stanju proizvesti zdravu spermu. Reprogramirali su ih da se pretvore u matične stanice i onda ih ugradili u testise miševa gdje su se pretvorili u spermu. Proces se može koristiti i za uzgoj jajašaca. Prošle godine japanski znanstvenici reprogramirali su stanice kože miša za proizvodnju jajašaca i spermija.

'To u teoriji znači da žene ne bi trebale donirati jajašca u liječenju neplodnosti nego uzorak kože', objašnjava Mike Bowen.

'To bi također značilo da ne bi bilo grnje dobne granice za rađanje bebe koja s majkom dijeli DNK. Jajne stanice imaju rok trajanja, a stanice kože koja se stalno obavlja ne', dodaje.

3. Umjetna maternica. Znanstvenici su već stvorili umjetnu maternicu koja može njegovati rastući embrij i pružiti mu sve hranjive tvari i hormone koje zahtijeva u različitim fazama svog razvoja.

2003. godine tim znanstvenika iz New Yorka počeo je uzgajati miša i ljudske embrije u umjetnim utrobama. Tehnika je funkcionirala u oba slučaja, ali ljudski embrio uništen je nakon nekoliko dana u skladu s propisima medicinski potpomognute oplodnje.

4. Umjetni jajnici. Znanstvenici iz SAD-a razvili su umjetni jajnik koji bi mogao pomoći ženama koje imaju problema s plodnošću i policističnim jajnicima. Umjetni jajnik, nadaju se stručnjaci, mogao bi pomoći u očuvanju plodnosti žena koje su liječene od raka.

5. Transplantacija penisa. Već se pokazala mogućom i mogla bi pomoći muškarcima s teškom impotencijom, čiji je organ pretrpio štetu kao posljedicu ozljede ili bolesti.

6. Kloniranje beba. Tehnologija kloniranja čitavog organizma postoji - a primjer je ovca Dolly. Međutim, još uvijek postoje propusti u postupku jer Dolly je uginula prerano s nizom zdravstvenih problema.

2013. tim znanstvemnika iz SAD-a i Tajlanda objavio je da su napravili embrionalni klon osobe. Tehnika koji su koristili izazvala je velike kontroverze i tražena je zabrana daljnjeg istraživanja.

7. Pranje sperme. Riječ je o tehnici koja se koristi za čišćenje sperme spremne za uporabu u liječenju neplodnosti. U laboratoriju se iz imobilizirane sperme uklanja sjemena tekućina i ostale 'grudice', a kada je sperma 'oprana' neki spermiji opet mogu slobodno plivati i koristiti se u određenim oblicima umjetne oplodnje.

8. Injekcije sperme. U standardnom procesu umjetne oplodnje jajašca se kirurški uklanjaju iz ženskog tijela i smještaju sa spermom u epruvetu radi oplodnje. Kod korištenja injekcije jedan spermij ubrizgava se izravno u žensko jajašce u laboratoriju kako bi ga oplodio. Tehnika se koristi kada muškarci imaju mali broj spermija ili lošu pokretljivost istih.

9. Video nadzor zametka. Embrioskop je komad moderne tehnologije koji pomaže stručnjacima za plodnost da odaberu najbolji embiro za ugradnju u maternicu. Riječ je o posebnom inkubatoru koji oponaša uvjete u maternici kako bi pružio savršeno kontrolirano okružje za oplodnju. Kamere prate razvoj embrija, a tijekom pet dana kamere snime 5000 slika zametka radi provjere napretka. Ova metoda povećava šansku za trudnoću oko 50 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene