Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Orešković i Tusk

JASNA PORUKA IZ EUROPE 'Nema alternative poštivanju Schengena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je uvaj tjedan u posjeti glavnim gradovima zemalja na zapadnobalkanskoj ruti, doputovatovao je u Zagreb gdje se sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk posjetio je u utorak ujutro, na putu iz Ljubljane u Zagreb gdje je s državnim vodstvom razgovarao o migracijskoj krizi, izbjeglički centar u slovenskoj Dobovi, gdje se nalazi oko 450 izbjeglica i migranata koji čekaju kad će biti upućeni prema sjeveru, jer im je glavna ciljna destinacija Njemačka.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Tema sastanka premijera Tihomira Oreškovića i Donalda Tuska bila je migrantska kriza, a premijer Orešković je konstatirao kako su se fokusirali na tri glavne teme.

'Prvo je da ćemo podržati šengenska pravila. Drugo - jasno nam je da najveći teret ima Grčka i da ćemo svi maksimalno pomoći Grčkoj u ovoj teškoj situaciji, o tome smo jučer govorili i u Berlinu s kancelarkom Merkel. Treće je podrška Makedoniji, u Makedoniji je i naša policija, imamo odličnu koordinaciju između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, tu očekujemo malo jaču podršku iz EU da možemo i Makedoniji pomoći', rekao je premijer Orešković i dodao kako je nakon sastanka u Bruxellesu moći dati konkretnije odgovore.

Dotaknuo se i priče o slanju vojske na granice te rekao kako se u Saboru radi na tome, ne bi li u slučajevima kad bi bila potrebna pomoć vojsci ili kad bi bilo potrebno humanitarno djelovanje, da vojska može biti poslana na granice.

Donald Tusk je konstatirao kako su Hrvatska i cijela Europa pred velikim izazovom te da se snage i mogućnosti testiraju do krajnjih granica. Rekao je i kako je kriza izazvala tenzije između članica i susjednih zemalja.

Umjesto da se Schengen suspendira, rekao je kako Europa treba doći do zajedničke odluke. 'Bez Schengena nemamo šansu riješiti krizu. Želim jasno reći - nema alternative poštivanju Schengena, samo šengenska pravila mogu biti temelj za dobro europsko rješenje. Zato sam ovdje i na tome moramo raditi', rekao je Tusk

Prioritet je smanjiti priljev migranata, kaže Tusk, te koristiti zajednička pravila u svim zemljama članicama. 'Kao rezultat zemlje članice trebale bi uskratiti ulazak svima koji ne udovoljavaju određenim kriterijima, koji ne mogu tražiti azil', dodaje Tusk.

Tusk kaže i kako treba mobilizirati sve zemlje ne bi li sve zemlje članice pomogle krizi u Grčkoj i na zapadnoeuropskoj ruti. 'EU shvaća tešku situaciju vlasti u Skopju, ali ne možemo i nećemo ih ostaviti same u ovoj situaciji', rekao je predsjednik Europskog vijeća.

U ponedjeljak će, kaže, na summitu s Turskom, napraviti sve ne bi li tursko-grčki plan bio uspješan. 'ne možemo si dopustiti da podbacimo', dodaje Tusk.

 

Posjetio i Dobovu

Dobova je, prema dogovoru s Hrvatskom, jedina ulazna točka za migrante, a kroz nju je od početka godine prošlo skoro 100.000 izbjeglica i migranata. Na međunarodnu željezničku postaju Dobova Hrvatska dovozi migrante iz Opatovca odnosno istočne Slavonije, a Slovenija je prije tjedan dana uvela pravilo prema kojemu u Dobovi prima samo jedan vlak dnevno s najviše 580 migranata, s time da je zadnjih dana bilo situacija kada dnevno nije ušao niti jedan migrant odnosno izbjeglica. Isto tako, Austrija je nedavno kao jedinu ulaznu točku za migrante iz Slovenije odredila granični prijelaz Spielfeld/Šentilj, a broj migranata koji će dnevno moći zatražiti azil u Austriji ograničila na 80 te na najviše 37.500 u ovoj godini.

Predsjednik Europskog vijeća je nakon sinoćnjih razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani rekao da je u sadašnjem trenutku potrebna koordinacija u EU-u kako bi se što više pomoglo Grčkoj, koja ima najviše problema zbog velikog broja migranata na svom teritoriju.

"Grčka treba najviše naše pomoći i naša je zajednička odgovornost da joj pomognemo što više možemo", kazao je Tusk. Naglasio je i potrebu suradnje s Turskom kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa do koje bi moglo doći ako se prevelik broj migranata uputi prema Europi, a zbog različih pristupa migrantskoj krizi budu zaustavljeni na granicama.

Cerar je u razgovoru s Tuskom naglasio potrebu da se prema migrantima na učinkovit način primjenjuje schengenski režim te da se pomogne Grčkoj koja se susreće s humanitarnom katastrofom, ali je dodao da treba uvažiti teškoće koje zbog migrantskog vala imaju države na tzv. balkanskoj ruti.

Donald Tusk poslijepodne će se sastati s Tihomirom Oreškovićem, a njihovo obraćanje javosti nakon sastanka možete pratiti na portalu Dnevnik.hr od 13:15 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene