Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam vlada

Domaći stručnjaci ohrabreni nakon saslušanja hrvatskih generala pred haškim Žalbenim vijećem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska javnost s nestrpljenjem iščekuje odluku Žalbenog vijeća suda u Hagu. Sudbina hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača sada je u rukama petorice sudaca. Odluka o prvostupanjskoj presudi, mogla bi se čekati i više od godine dana.

Nakon cjelodnevne rasprave u haškoj sudnici, slijedi čekanje. Petorica sudaca Žalbenog vijeća prvo moraju razmotriti zahtjeve obrane za uvođenje novih dokaza. Tek kada donesu odluku o tome, kreću u analizu žalbene rasprave. Mnogi smatraju, obrana je odradila dobar posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje generalima Žalbeno vijeće odbacuje tzv. zločinački pothvat? Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka 'Naočale Gotovini daju element mudrosti, još da mu je izraz lica mekši'

>> Gotovina i Markač: Žao nam je svih stradalih, ali mi smo nevini, bili smo profesionalci

'Vrlo je ohrabrujuće da se o svakom pitanju, svakom detalju podrobno raspravlja, a to je ono najvažnije za cijeli postupak', kaže Gordan Markotić, pomoćnik ministra pravosuđa. Predstavnik Republike Hrvatske na haškom suđenju, ističe kako je presuda u slučaju Oluja važna za Hrvatsku, ali i međunarodno pravo. O ishodu nije htio nagađati. Odluka sudaca čekat će se mjesecima.

'Vrlo često se može dogoditi da sucima treba duže da donesu presudu na žalbenom nego na prvostupanjskom, jer se radi o mnogo detaljnijim i pravnim kvalifikacijama, a ne samo o osnovama zločina kao što se to radi na prvostupanjskoj presudi', pojašnjava Nerma Jelačić, glasnogovornica ICTY-ja. Presuda Žalbenog vijeća može ići u više smjerova. Prvostupanjska presuda, kojom su hrvatski generali osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, može se preinačiti, ali i ukinuti.

'Vraćanje presude smo do sada imali u predmetu Haradinaj, gdje je Žalbeno vijeće prvi put u povijesti tribunala odlučilo da se po dvije točke optužnice ponovno sudi svoj trojici optuženih u tom predmetu', ističe Jelačić. U gotovo 20 godina postojanja suda, bilo je to jedino ukidanje prvostupanjske presude. Odluka je ovisila o argumentima u žalbenoj raspravi, ali najviše o petorici sudaca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene