Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogu li i na tržište?

Dokazali da mogu: Učenici napravili elektroautomobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nafte je sve manje, cijene neprestano rastu, a i utjecaj ispušnih plinova na okoliš nikad nije bio veći. Upravo zato obnovljivi izvori energije sve se više nameću kao ulaganje u budućnost.

Praktični primjer kreativnog i jeftinog vozila na sunčev pogon predstavili su učenici zadarske strukovne škole, već poznati po maštovitosti i inovativnosti. Važno je ovladati tehnologijom budućnosti, makar prototip, za sada, ne može prevoziti putnike. Lagan, jeftin i ne zagađuje okoliš. Iako manje od kotača normalnog automobila, ovo antirecesijsko vozilo, prototip je budućnosti u očima trojice autoelektričara.

Pročitajte i ovo Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

'Nema zagađenja, ispušnih plinova i tih ostalih stvari', kaže učenik Jasmin Kulenović. Vozila pogonjena baterijom, koja se napaja iz solarnih ćelija nisu novost u svijetu. No, učenici su htjeli sami proći cijeli proces izrade. 'Kupili smo autić, novi. Željeli smo da bude to naša proizvodnja i napravili autić', ističe Jasminov kolega Marjan Manžić. Za izradu i početna testiranja trebalo im je oko mjesec dana. Ključni korak bio je odabir izvora energije.

'Svuda oko nas je svjetlost, i ovdje sad u učionici, a vani sunce, bilo bi dobro to iskoristiti', smatra Samuel Mršić, posljednji od inovatorskog učeničkog trojca. Tijekom školovanja naučili su sve o obnovljivim izvorima energije, pa i sramotnu činjenicu da se kod nas ne koriste u dovoljnoj mjeri. Upravo zato imaju punu podršku profesora. 'Ako za ovakvu djecu nema mjesta na našem tržištu, onda nam se crno piše', zaključio je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Crne masne mrlje na cestama kod elektromobila možete zaboraviti. Mogućnosti primjene i razvoja gotovo su beskonačne. No, sustav za izbjegavanje nesreća zasad ne postoji, pa je voziti, još uvijek potrebno znati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene