445464
445464
445464
445464
445464

HRVATICE MNOGO DOJE Hrvatska u skupini rijetkih zemalja

  • , 03.08.2016., 18:14
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja dopušta majkama da u svakom rodilištu imaju dijete uz sebe i da ga doje kad god ono poželi.

 
 
 
 
Hrvatice mnogo doje (Video: Vijesti u 17 h)
Hrvatice mnogo doje (Video: Vijesti u 17 h)

UNICEF je uoči svjetskog tjedna dojenja, prvog u kolovozu, apelirao na svaku majku da doji i da nadomjestke koristi - baš kada nema drugog izbora.

95% hrvatskih majki doji u prva dva mjeseca. Nakon 6 mjeseci doji 19%. Nekim majkama nije teško ni nakon dvoje djece, dojiti trojčeke. Gordana Dubravčić iz Zagreba majka je petero djece, a odgovorila nam je na pitanje koliko na dan traje dojenje kada je u pitanju jedno dijete.

'Pa svakih sat i pol do dva u pravilu na zahtjev kad se beba probudi ako želi i traži naravno da joj se ponudi', kaže. Sada će, dodaje, dojiti po cijeli dan i kaže da je to dobro za bebe te će idržati do kad bebe budu htjele.

Sve i jedno od 31 hrvatskog rodilišta je prijatelj djece i dopušta konstantno dojenje.

'Povećan je rizik od smrtnosti i akutnih zaraznih bolesti kada se ne doji ili kada se daje miješana prehrana, a štiti od kroničnih nezaraznih bolesti koje značajno opterećuju zdravstveni sustav', kaže o dojenju doc.dr. Irena Zakarija Grković, međunarodna savjetnica za dojenje.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se