Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SC u sanaciji od 2013.

Dogovor Vlade i sidikata: Potpisan Kolektivni ugovor za Studentski centar, prestao štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u Studentskom centru u Zagrebu i sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak potpisali su u petak u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića prvi Kolektivni ugovor u povijesti te institucije, nakon čega su radnici odustali od štrajka.

Štrajk je trajao 20-ak dana, ali nije imao odaziv kakav su Sindikati najavljivali, pa su zagrebačke studentske menze radile redovno.

Pročitajte i ovo Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?'' Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete

Sindikati su tijekom štrajka upozoravali da pregovori oko Kolektivnog ugovora sa Sanacijskim vijećem traju 15 mjeseci, da je sve usuglašeno, ali da Kolektivni ugovor nije potpisan, i zato su krenuli u štrajk.

To je prvi kolektivni ugovor Sindikata zaposlenih u SC-u, kojim su htjeli zaštiti materijalna prava, ali i dodati neka koja do sada nisu imali - božićnice, uskrsnice, regres, oko 2400 kuna po zaposleniku.

Predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić rekla je da će se o primjeni materijalnih prava kao što su božićnica, regres, uskrsnice i ostalo, koja su navedena u KU-u, početi pregovarati u zadnjem tromjesečju iduće godine.

"Pristali smo, s obzirom na najavu ministra da će se pokušati završiti sanacija, pregovaramo o primjeni materijalnih prava dogovorimo u 2017. godini", kazala je Sertić.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak upozoravao ih je da je SC u sanaciji i da bi ostvarivanje tih prava značilo oko dodatnih 5 milijuna kuna više. Ta prava su trebali ostvariti od 1. siječnja 2017. godine. Zahvalio je sindikatima na razumijevanju za stanje u SC-u i izrazio nadu da će sanacija biti dovršena do kraja iduće godine.

Ministar Pavo Barišić izjavio je da potpisivanje KU-a u uvjetima sanacije ne omogućuje pregovaranje o svim materijalnim pravima u punom iznosu, ali da je Ministarstvo spremno što prije dovršiti sanaciju. Dodao je da sanacija SC-a traje gotovo četiri godine pa bi je trebalo što prije završiti, naglasivši da su u proračunu za iduću godinu predviđena malo veća sredstva za tu svrhu.

Inače, SC je u sanaciji od 2013. , tada su dugovali oko 150 milijuna kuna, dug je smanjen na 30 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene