Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada, sindikati i poslodavci

Dogovor oko javnog duga? Uspije li bit će to rijedak primjer dogovora oko nekog važnog pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasprava o javnome dugu održala se unutar četiri zida.

Da bi se vratili svi krediti koje je država uzimala, svaki stanovnik Hrvatske morao bi dati više od 62 tisuće kuna. Vlada sada s poslodavcima i sindikatima pokušava postići dogovor oko rješavanja problema javnoga duga. Ako uspiju, bit će to rijedak primjer dogovora oko nekog od važnih pitanja u zemlji.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović Nakon sjednice GSV-a Aladrović o stravičnom ubojstvu u Rijeci: ''To je čisti femicid. Vidi se da se radi o psihičkoj nestabilnosti'' Slika nije dostupna SJEDNICA GSV-a Predstavljene mjere za poticanje zapošljavanja

Sindikati su raspravu o javnome dugu željeli otvoriti javnosti. Iako je Vilim Ribić poručio kako ne zna što bi bio razlog da novinari ne sjede na raspravi, Damir Kuštrak poručio je kako GSV nije javna tribina.

Rasprava o javnome dugu tako je ostala unutar četiri zida, a pojačana je ministrom financija te ekonomistima Ljubom Jurčićem, na poziv sindikata i Željkom Lovrinčevićem na poziv poslodavaca.

Alarmantnom stanju svjedoče i brojke. Lani je javni dug bio na 75 posto BDP-a. Iznosio je gotovo 250 milijardi kuna. Što bi značilo da je svaki stanovnik dugovao nešto više od 58 tisuća kuna. Ove godine on će se popeti na 82 posto BDP-a - 268 i pol milijardi kuna, pa će svaki stanovnik dugovati 62 tisuće 662 kune.

Samo 'kap u moru': Veće plaće ići će za vraćanje dugova i štednju

Poslodavci traže politiku rezanja da bi se izbjeglo najgore.

'U tom smislu Hrvatska dakle nije pred bankrotom, ali ako ovako nastavi onda će se zaista naći u velikim problemima za godinu, ili dvije ili tri', smatra Damir Kuštrak, predstavnik poslodavaca i predsjednik GSV-a.

Sama visina javnog duga sindikatima nije najvažnije pitanje.

'Ako ga pametno ulažemo, investiramo i pokrenemo proizvodnju, osobito prema izvozu, onda je on lijek. Taj put sam za sebe nema ni HDZ, ni SDP, niti bilo koja druga stranka. Taj put možemo naći svi zajedno', rekao je Vilim Ribić, predstavnik sindikata u GSV-u.

Sindikati odustaju od pregovora: Mrsić je pogazio svoju riječ

A Vlada, ona se u izbornoj godini očito nema namjeru zamjerati ni jednima ni drugima.

'Mislim da je ovo jedno od važnijih Gospodarsko-socijalnih vijeća koje bi trebalo u konačnici rezultirati i našim određenim konsenzusom o tome kako upravljati s javnim dugom', smatra ministar Mirando Mrsić .

Hoće li biti važnog dogovora znat će se za tjedan dana kad sindikati i poslodavci vladi pošalju svoja viđenja mogućih rješenja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene