Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brodogradilišta na koljenima

'Događa se socijalni genocid nad primorskim županijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škverani će ponovno na ulice, najavili su članovi sindikata metalaca Hrvatske svih hrvatskih brodogradilišta.

U Splitu bi moglo početi već idući tjedan. Najavljuju preuzimanje brodogradilišta. Ne žele, kažu, ovisiti o državnoj socijalnoj pomoći jer nemaju ugovorene poslove. Bolja situacija nije ni u 3. maju, Kraljevici i Brodotrogiru koji još uvijek čekaju odgovor iz Brisela o planu restrukturiranja.

Pročitajte i ovo Ministar Anušić i vlasnik Brodosplita Debeljak dogovorili su nastavak izgradnje obalnih ophodnih brodova U Brodosplitu Ministar Anušić sastao se s Debeljakom: "Izgradit ćemo ophodne brodove na ponos svima nama" Slika nije dostupna 'Novca ima, ali nema pameti!' Splitski škverani zaprijetili da će zauzeti brodogradilište

Kraj pregovora o pristupanju Europskoj uniji sve je bliži, a Vlada na čelu s premijerkom, kažu škverani, nema rješenje za hrvatska brodogradilišta. 'Gospodo draga na koljenima u Europu nećemo to neka bude svima u Vladi gori jasno, a ministre ako ne znate kako raditi u gospodarstvu vratite se u HUP, vratite se u HUP, dajte nekome tko to zna raditi', poručuje Joško Franić, povjerenik SMH Brodosplita.

Privatizacija koja je trebala riješiti problem je zapela. Njihovu sudbinu, svjesni su škverani, kroje pregovori s Europom.

'Preuzet ćemo škver u svoje ruke ako treba i dovest ćemo ga da rentabilno posluje', dodaje Franić. 'Ovo što se događa u hrvatskoj brodogradnji je socijalni genocid nad primorskim županijama, ponavljam genocid, jer ovo je tiho gašenje na primjeru Splita, mislimo da je to tiho gašenje brodogradnje u Hrvatskoj', smatra Juraj Šoljić, povjerenik SMH 3. maja.

Od vlade više ne žele obećanja već konkretno pojašnjenje što i kako raditi. U vladine pregovore s unijom škverani ne vjeruju poručuju ne žele ovisiti o državnoj socijalnoj pomoći.

Premijerka Kosor im je odgovorila i na njihove tvrdnje poručila da Vlada radi. 'Radimo itekako i rezultati će uskoro biti vidljivi', istaknula je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene