Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akademska svečanost

Dodjelom nagrada HAZU obilježio 152. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanom sjednicom na kojoj su dodijeljene nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u protekloj godini, ta krovna hrvatska znanstvena i kulturna ustanova obilježila je danas svoj dan i 152. obljetnicu osnutka.

Uoči ulaska u novu zajednicu, znanost i znanje bit će jedan od najvažnijih čimbenika koji će odrediti naš položaj, dok će kultura i umjetnost imati veliku ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta, rekao je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

>> HAZU ponovno otvorio vrata građanima

Po njegovim riječima, društvo bi zato trebalo, ne samo na deklarativnoj razini, prepoznati važnost znanosti i znanja, a potrebni su i konsenzus društva oko temeljnih pitanja koji, ocijenio je, HAZU kao ideološki nepristrana ustanova može osigurati, te promjena odnosa prema radu i odgovornosti.

Istaknuo je da je Akademija, unatoč restriktivnim vremenima, prošle godine nadmašila sva svoja razdoblja, organiziravši na aktualne teme 79 znanstvenih skupova, više od stotinu predavanja, pedesetak predstavljanja knjiga, projekcija filmova, izložbi, a tiskala je i oko 170 edicija.

U ime laureata zahvalila je Sanja Steiner, nagrađena za područje tehničkih znanosti, koja je istaknula da je uloga Akademije u kontekstu integracije u Europsku uniju, ključna u očuvanju nacionalnog identiteta, a danas svjedočimo i njezinoj najvećoj otvorenosti javnosti dosad.

Za područje društvenih znanosti nagradu je primio Zoran Ladić, za knjigu 'Last Will: Passport to Heaven' koja, kao apsolutna novost u hrvatskoj historiografiji, donosi istraživanje o misaonom, prije svega religioznom svijetu sastavljačima oporuka u Dalmaciji 13. i 14. stoljeća.

Dražen Adamović i Jakov Dulčić nagrađeni su za prirodne znanosti i matematiku, prvi za otkrića novih konformnih ulaganja verteks-algebri i novih serija C2 konačnih verteks-algebri i super-algebri, a drugi za otkrića alohtonih vrsta riba i rakova u Jadranskom moru i analizu njihovog potencijalnog utjecaja na autohtone populacije i cjelokupni ekosustav Jadranskog mora.

Za medicinske znanosti nagradu je dobila Nela Pivac za otkrića o ulozi moždanog neurotrofnog čimbenika u suicidalnom ponašanju i razvoju psihoza, a za područje filoloških znanosti Iva Lukežić za knjigu "Zajednička povijest hrvatskih narječja, 1. Fonologija", prvi sintezu hrvatske povijesne dijalektologije od praslavenske faze do suvremenog hrvatskog jezika.

Esejistica i pjesnikinja Dubravka Oraić Tolić Akademijinu je nagradu osvojila na području književnosti, za knjigu 'Akademsko pismo', u kojoj prvi put u nas uspostavlja kanon po kojemu se može prepoznati standardno znanstveno pismo, od znanstvenih članaka do monografija.

Za likovne umjetnosti nagrađen je Josip Pino Trostmann za sinteznu izložbu 'Intimna i intuitivna biografija jednog dubrovačkog slikara', održanoj na prošlogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Knjiga 'Ritamska komponenta glazbe 20. stoljeća' osigurala je nagradu za glazbenu umjetnost Davorki Radica, koja je u toj studiji uspjela u pravoj mjeri kombinirati dijelove skladateljskih teorija, dok je Sanja Steiner nagrađena za istraživanja u optimizaciji efikasnosti leta civilne zrakoplovne operative unutar europskom sustavu.

Među brojnim uzvanicima iz hrvatskog znanstvenog, kulturnog, političkog i crkvenog života na svečanosti u atriju palače HAZU bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene