Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pružili pomoć u poplavama'

Dodik: Odlikovao sam helikoptersku eskadrilu RH, ne Kotromanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je odbacio tvrdnje da je odlikovao hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića, kojeg tamošnje vlasti dovode u vezu sa zločinima počinjenima u BiH nakon operacije Oluje, rekavši da je priznanje dobila helikopterska ekadrila Republike Hrvatske zbog pružene pomoći tijekom katastrofalnih poplava sredinom svibnja u BiH.

"Nisam odlikovao ni generala niti ministra obrane Hrvatske", rekao je Dodik. Objasnio je da je odlikovanje dodijeljeno eskadrili hrvatskih transportnih helikoptera pri MORH-u. "Velika mi je čast što ovaj helikopterski servis pri hrvatskom ministarstvu obrane prima ovo odlikovanje povodom Krsne slave - Vidovdana", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

Isto je priznanje Dodik dodijelio je ministarstvima obrane BiH i Slovenije i njihovim helikopterskim postrojbama.

Uz potporu hrvatskih helikoptera na nekoliko mjesta gdje je Sava bila probila nasipe uspjelo se zaustaviti nadiranje rijeke postavljanjem velikih željeznih konstrukcija i vreća s pijeskom. Predsjednik RS-a je rekao da je najbolje pitati ljude u Šamcu i Doboju koliko im je ta pomoć značila za vrijeme poplava.

Dodik opet osporava suverenost i najavljuje raspad BiH

Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a već godinama navodi da se Kotromanovićevo nalazi u nekoliko kaznenih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području općine Mrkonjić Grad tijekom operacija u zapadnoj Bosni 1995. godine. U to vrijeme Kotromanović je bio zapovjednik 126. brigade HV-a koja je nakon oslobađanja Knina s drugim postrojbama HV-a i Armije BiH nastavila operacije protiv srpskih snaga u BiH.

"Nisam birao hrvatskog ministra obrane, to je legitiman izbor", rekao je Dodik. "Oni koji su sa bilo koje strane u proteklim ratovima počinili bilo kakav zločin treba da odgovaraju i to je mjesto za sud, a ne za mene", zaključio je.

Tužiteljstvo BiH je još 2011. objavilo da Kotromanović nije predmet istrage u slučaju Mrkonjić Grad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene