Obavijesti Video Pretražite Navigacija
29 dobitnika iz 17 zemalja

Dodijeljene nagrade EU-a za kulturnu baštinu, među laureatima i jedan hrvatski muzej

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muzej Sinjske alke jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade EU-a za kulturnu baštinu koje su danas proglasile Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu.

Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu

Dobitnicima će biti odano priznanje na istaknutoj svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini.

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u Sinju. Sinjska alka 2010. godine upisana je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njezinu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke.

Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji mogu doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenulo i pretežno ga financira Viteško alkarsko društvo Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave.

Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u alki. Posjetitelj također može pregledavati bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina. "Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije", istaknuo je ocjenjivački sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene