Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bulajićev film o 'Konvoju Libertas'

'Dobro došli u hrvatski Dubrovnik' i na filmskom platnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati filmski redatelj, Veljko Bulajić odlučio je napraviti dokumentarni film o Konvoju Libertas. Riječ je o poznatoj humanitarnoj akciji za vrijeme Domovinskog rata, u kojoj je 800 ljudi došlo brodom 'Slavija' u Dubrovnik kako bi stanovnicima podijelili hranu i piće.

Njih 140 krenulo je iz zagrebačke Bogovićeve ulice u blokirani Dubrovnik, kako bi građanima odnijeli hranu i piće. Putem im se pridružilo mnoštvo ljudi. Njih 800 doplovilo je u takozvanom 'Konvoju Libertas'.

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Slika nije dostupna 15 godina Hrvatske ratne mornarice

'To je bio prvi, pravi, stvarni poraz JNA, od kada više Dubrovnik nije bio pod opsadom. Dakle, konvoj je značio oslobođenje Dubrovnika', smatra redatelj Bulajić. Ratom pogođeni i iscrpljeni Dubrovčani nisu vjerovali da će konvoj proći blokadu. 'Postoji jedan veliki transparent u Gružu, kada smo silazili, na kome je pisalo: 'Dobrodošli u hrvatski Dubrovnik!' Konvoj je digao moral Dubrovniku', rekao je Bulajić.

19 godina poslije, emocije su ponovno oživjele. Redatelj Veljko Bulajić odlučio je pronaći sve sudionike i napraviti o 'Konvoju Libertas' dokumentarni film. 'Ja bih želio da to bude film, ne samo moj, nego da to bude film svih sudionika. Da oni budu scenaristi', pojasnio je Bulajić.

>> Dubrovnik: 18 godina od konvoja Libertas

Sljedeći tjedan svi sudionici Konvoja okupit će se u Bogovićevoj ulici. Bulajić se nada da će uz njihove uspomene i sjećanja dovršiti svoj film, jer, kako kaže, 'Konvoj Libertas' zaslužuje filmski spomen jer je dio hrvatske povijesti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene