Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Dobri i loši Vladini potezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladi Zorana Milanovića za prvu godinu dao bih ocjenu minus 3. Reforme su započeli ali ne dovoljno brzo i odlučno. Povučeni su brojni dobri potezi. No neke su stvari odigrane potpuno amaterski. Ipak izdvojio sam tri bitnija plusa i minusa.

DOBRO:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

SMANJIVANJE PRORAČUNSKOG MANJKA ZA 4 MLRD. KUNA.

Ni jedna Vlada to od početka samostalnosti nije napravila. Potez je spasio Hrvatsku da ne potone u najniži kreditni rang i krene putem Grčke. Vlada je uspjela zatvoriti proračun unatoč mnogim krivim procjenama. Sreća ili fiskalna mudrost? Pokazat će sljedeća godina koja će biti još zahtjevnija za balansiranje proračunske bilance.

LOŠE:

NEREALNE PROGNOZE RASTA GOSPODARSTVA

Vlada je morala znati bolje i procjenjivati konzervativnije. Zapljusnuti optimizmom preuzimanja vlasti napuhali su procjene rasta. No već se tada znalo da će narudžbe za hrvatsku robu iz inozemstva biti smanjene. Znalo se da javne tvrtke nemaju kapacitet da odmah krenu u ulagačku ofenzivu. Vladin imidž ovako je pretrpio udarac. Jer većina ljudi nerealne procjene doživljava kao neispunjeno obećanje. Iako Vlada naravno ne može biti jedini krivac za gospodarski pad koalicija je krivim procjenama sama sebi zabila gol.

DOBRO:

SMANJIVANJE TROŠKOVA GOSPODARSTVU

Zdravstveni doprinos spušten je za sa 15% na 13 %. Obećano je da će do kraja mandata ići dolje čak do 7 %. Također Zakon o poticanju investicija one koji ulažu i otvaraju radna mjesta nagrađuje sa velikim olakšicama u porezu na dobit u roku od 10 godina. Isti Zakon otvaranje novih radnih mjesta nagrađuje sa iznosima od 9 ili čak 18 tisuća eura za svakog novog radnika. 

LOŠE:

NEMA VELIKE REFORME ULAGAČKIH PROCEDURA
Velika najavljena reforma koja uključuje smanjivanje birokratskih procedura i skraćivanje postupaka potrebnih za pokretanje posla još nema rezultata. I dalje za recimo građevinske dozvole poduzetnik mora čekati 317 dana. I dalje investitori zbog toga ne dolaze. I dalje se na CNN-u reklamiraju Makedonija i Crna Gora kao hit-investment destinacije. Hrvatske i dalje nigdje.

DOBRO:

ENERGETSKA POLITIKA
Hrvatska je napokon počela razmišljati o energiji. I silnom novcu kojeg na nju troši. Čačić je započeo priču o energetskoj obnovi zgrada u državnom vlasništvu i što je puno bitnije aktivno je gurao niz velikih projeketa kojima je cilj da energiju koju trošimo napokon počnemo proizvoditi sami. A ne da je uvozimo za silne milijarde. Energetski projekti su budućnost Hrvatske i svaka Vlada mora ih razvijati. Pokrenut je i poseban Centar koji se bavi svim potrebnim regulatornim aspektima ovog posla. Kao i sa svim državnim investicijama i problemima na koje nailaze. Što god tko mislio o njemu, Čačić je radio dobar posao.

LOŠE:

KOALICIJSKA NESLOGA OKO POREZA NA NEKRETNINE I LOŠA KOMUNIKACIJA OKO BITNIH POTEZA
Porez na nekretnine pokazao je svu skromnost Vladinih komunikacijskih kapaciteta. Iako se neki ministri jako trude sve objašnjavati (Linić) pri komunikaciji nabitnijih strvari nedostaje inteligentnija PR strategija. Porez na nekretnine je pravi primjer. Ovako kompliciran Zakon koji je nosio veliki rizik nanošenja štete Vladinom imidžu morao je biti bolje iskomuniciran sa javnošću. Trebalo je to mudrije odigrati i ljudima suptilnije kroz medijske mehanizme objašnjavati da će im eto „njihova Vlada“ stisnuti „zločeste“ prodavatelje stanova da napokon spuste visoke cijene kvadrata. Umjesto toga ispalo je će se uvesti još jedan namet s kojim ćemo na kraju plaćati više nego prije, čak možda i za stanove u kojima živimo. A bilo je obećano da toga neće biti. Još jedan autogol koalicije.

Istovremeno Kukuriku stranke pokazale su infantilnu neuigranost oko ovog Zakona. Naravno nesuglasice postoje u svakoj koaliciji no da glavni partner kaže da je protiv nečeg ovako bitnog u trenutku kad je priča u finalnoj fazi, vrlo je neozbiljno. Takav pristup ruši kredibilitete Vlade kod birača.
Ono što komunikacijski treba pohvaliti je modernizacija i otvorenost komunikacije preko društevnih mreža. Te načelno iskrene nastupe premijera Milanovića koji su lišeni onih demagoških fraza koje smo tako dugo slušali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene