Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri duh X. gimnazije

Profesorica čiji primjer pokazuje da naše školstvo ima sjajnih ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upoznajte profesoricu povijesti zbog koje se učenici i nakon što postanu studenti rado vraćaju u zagrebačku X. gimnaziju. Pokrenula je cijeli niz humanitarnih akcija, u koje je uključila i svoje učenike jer, kaže, važno je djecu naučiti i da znaju pružiti ruku onome kome je potrebno. Nikolina Alfirević Talargić naša je Bolja Hrvatska.

Svaki četvrtak, bez iznimke, profesorica Nikolina i njezini učenici odlaze u Klaićevu. Kao princeze i prinčevi pričalice djeci uljepšavaju boravak u bolnici.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: dr. Luka Matak - 3 Bolja Hrvatska Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode liječenja i niže svjetske uspjehe, a dosad je porodio oko 700 djece i - ima još velikih planova Borba protiv nasilja - 2 Nagrađena je Nina (14) se trudi promijeniti svijet nabolje: "Nema baš puno djece da tako razmišljaju"

"Djeca su odlučila da se obrate toj najranjivijoj skupini, maloj bolesnoj djeci, koja su iz nekog razloga u tom trenutku odvojena od svojih mama i svojih obitelji", rekla je profesorica Alfirević Talargić.

Priliku da oraspolože bolesnu djecu te ih potaknu na smijeh učenicima X. gimnazije pruža profesorica Nikolina, koja pazi na svaki detalj.

"Treba psihički pripremiti učenike jer će tamo naići na situacije s kojima se nisu susretali, jer će tamo biti i suza", objasnila je.

Mnogo je tu posla uz nastavu – izrađuju se kostimi, osmišljavaju igrokazi. Sve se stigne jer pomažu i roditelji i kolege.

Jedan u nizu projekata

Princeze pričalice samo su jedan u nizu projekata. Prije tri godine s učenicima je organizirala prikupljanje potrepština za socijalnu samoposlugu u Vukovaru. Učenici su otišli na fakultet, ali i dalje svakog Božića pomognu jednoj obitelji.

"Profesorica Talargić nas je potaknula na to da pomažemo. Eto, oko Božića jednostavno želimo pomoći ljudima oko sebe", rekla je Dora, bivša učenica profesorice Alfirević Talargić.

A to je ono što ova profesorica želi naučiti svoje učenike.

"Definitivno ne mogu izići isključivo i samo kao obrazovani ljudi, nego dobri i plemeniti ljudi koji se angažiraju i pomažu onima kojima je to potrebno", rekla je.

Ovo pokazuje da naše školstvo ima sjajnih ljudi, čije se priče i ideje itekako trebaju čuti. Oni nose i mijenjaju školstvo svakog dana, u školi i s djecom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene