Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kolike su stipendije

Dobre vijesti za učenike i studente: Veći proračun za stipendiranje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija podebljala je proračun za stipendiranje. Tako će se još više mladih iz Hrvatske moći besplatno školovati na prestižnim europskim fakultetima i školama.

Studentima se nude stipendije od 200 pa sve do 500 eura. Riječ je zapravo o džeparcu, jer studiranje na europskim fakultetima ne moraju dodatno plaćati, kao ni smještaj ili prijevoz. Ovakve razmjene sve su popularnije kod naših studenata. Broj mladih koji odlaze na europske fakultete u tri godine se povećao pet puta!

Pročitajte i ovo Kuna odlazi u povijest - 2 TRAMPA NA HRELIĆU Vrijedi li danas kuna, nakon što više ne vrijedi? Dnevnik Nove TV provjerio što se sve može dobiti za nevažeću valutu Ilustracija NOVCA NIKAD DOVOLJNO Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu

Razmjenu znanja, ali i putovanja, jedni zagrebački školarci dobili su zbog dobro napisanog europskog projekta.

'Naša škola sad već vrlo aktivno od 2010. godine koristi sve programe i do sada smo uspjeli povući 60 tisuća eura', rekla je Vanda Mitrović, koordinatorica međunarodnog programa u zagrebačkoj umjetničkoj gimnaziji.

>>Dubrovnik: Studenti na razmjeni iznijeli svoje delicije na stol i oduševili hrvatske kolege! 

Uspješan europski projekt razmjenu je omogućio i španjolki Albi te zagrepčanki Klaudiji. 'Super je iskustvo, naučila sam više o vašoj kulturi, a i usavršila sam engleski', rekla je Alba.

A zahvaljući studentskoj razmjeni, Renata je pola godine provela na belgijskom sveučilištu. Uz stipendiju od tisuću eura na mjesec obogatila je i svoj životopis.

'Osim što sam upoznala puno ljudi, učila sam franucski i nizozemski, poboljšala svoj engleski', rekla je studentica novinarstva Renata Šimić.

Po rastu broja studenata koji su znanje potražili u Europi, Hrvatska je na prvom mjestu. No, pravo na novac europskih projekata nemaju samo studenti - iskoristiti ga mogu u svi u sustavu obrazovanja- od vrtića do odraslih.

Primjer je glazbena radionica za gluhe. 'Mi ne čujemo zvukove, ali osjećamo vribracije', rekao je Dušan Dođenović, polaznik radionice.

Novac iz europskog projekta omogućio je dolazak u Hrvatsku gluhim te nagluhim osobama iz sedam europskih zemalja. Hrvatska je priliku koju Europa nudi do sada dobro iskoristila - 96 posto ponuđenog novca pretvoreno je u brojne projekte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene