456434
456434
456434
456434
456434

Dobre plaće za ništa rada: 6+6 zatražili Tomislav Karamarko, Josipa Rimac, Tihomir Jakovina...

  • , 09.11.2016., 10:56
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je Dnevnik Nove TV u ponedjeljak prvi objavio da je bivši premijer Tihomir Orešković zatražio i dobio isplatu 6+6 plaća, objavljeni su zanimljivi podaci.

 
 
 
 
 
Vjekoslav Đaić o saborskim zastupnicima koji su zatražili isplatu 6 + 6 (Video: Dnevnik Nove TV)
Vjekoslav Đaić o saborskim zastupnicima koji su zatražili isplatu 6 + 6 (Video: Dnevnik Nove TV)

Saborski zastupnici iz osmog saziva radili su jedva osam mjeseci, a za to će godinu dana uzimati plaću. Iz prošlog saziva to je zatražilo njih ukupno 32, s tim da su dvojica u međuvremenu postala zastupnici kao zamjene. Porezni će obveznici tako još godinu dana davati plaću Tomislavu Karamarku, Tihomiru Jakovini, Sandri Perković, Ivanu Tepešu, Josipi Rimac, Milivoju Špiki, Stipi Petrini.

To su samo neka od imena koja će koristiti mogućnost 6 mjeseci pune i 6 mjeseci pola plaće. Dakle, duže će primati plaću nego što su radili. To je sve to se tiče 8. saziva sabora. Onog koji je iza nas i koji je radio najkraće.

U međuvremenu su došli novi zastupnici koji također imaju određena prava, plaćen stan, naknadu za odvojen život. Koliko je njih iz ovog novog, aktulanog saziva to pravo i zatražilo?

Krenimo od stanova, dakle, svi koji žive 50 kilometara od Zagreba imaju pravo smjestiti se u privatnim jednosobnim stanovima i garsonijerama, na račun poreznih obveznika. Do sada je od 151 zastupnika tu mogućnost zatražilo njih 62. Dakle, 62 zastupnika stanovat će u privatnim unajmljenim stanovima.

Za to mogu dobiti do 2500 kuna i 500 kuna za režije, dakle, ukupno do 3000 kuna - njihovo stanovanje moglo bi nas stajati 186 000 kuna, na mjesec.

Također, svi koji žive 50 kilometara od Zagreba, imaju pravo i na 1000 kuna za odvojeni život. To je naknada koja se isplaćuje dok Sabor zasjeda. Do sada tu je mogućnost tražilo 60 zastupnika, dakle, mjesečni trošak je 60 000 kuna.

Inače, i jedan ministar zatražio je korištenje stana, a riječ je o Ivanu Kovačiću. U tvrtki Državne nekretnine odgovorili su nam i kako očekuju da će stanove zadržati i 4 ministra iz prošle vlade, a koji su ministri i u ovoj vladi. Radi se o Tomislavu Tolušiću, Lovri Kuščeviću, Olegu Butkoviću i Anti Šprlji.


 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se