Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi proizvodnju

Dobit je ulagao u posao te postao regionalni kralj proizvodnje bilježnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako od ničega postati vodeći poslovni igrač u regiji? Kako u krizi širiti proizvodnju i zapošljavati nove ljude?

Odgovore na ova pitanja zna hrvatski kralj bilježnica koji nam je otkrio tajnu svog poslovnog uspjeha. Kada je tvrtka u kojoj je radio propala, Zvonko Fišer krenuo je na sve ili ništa. Uzeo je kredit, kupio prvi stroj i počeo biznis. 20 godina kasnije pokorio je tržište i postao regionalni kralj proizvodnje bilježnica.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura" Slika nije dostupna Imaju kvalitetan proizvod U Zaboku grade brodove za policije u regiji

'Rasli smo stalnim ulaganjem i bez vađenja dobiti, osim za osnove potrebe za život. Evo mi imamo i porast zaposlenih i plaće nismo dirali', rekao je Fišer. Svoje investicije u najmodernije strojeve za izradu bilježnica financira mudro preko jeftinih kredita HBOR-a ili preko državnih poticaja.

'Kredit od HBOR-a je sa tri posto kamata i otplata oko sedam godina, a preko ministarstva poduzetništva smo dobili 600 tisuća kuna za nove tehnologije', dodaje Fišer.

>> S 20 godina postao uspješan poduzetnik - otkrio kako je uspio!

Stroj u njegovoj tvrtki je rijetkost u cijeloj Europi. Role papira od tone guta bez problema i od njih radi bilježnice. Vjerojatno je jedan od najdužih strojeva u Hrvatskoj. Dugačak je 32 metra, a posao koji on radi ljudi su nekad radili ručno. Osim što je jedan od najdužih on je i jedan od najskupljih strojeva i košta više od milijuna eura.

No uz kamatu od tri posto i rastuće prihode, takav gigant lako se otplaćuje, kao i njegov manji kolega koji radi gumice za bilježnice, naravno uz nezamjenjivu pomoć 40-ak ljudi.

Fišer puno izvozi ali i uvozi papir za bilježnice. Žali se da ga država kod plaćanja PDV-a stavlja u neravnopravan položaj sa ostalim uvoznicima gotovih proizvoda.

'Trebam papir preraditi u gotov proizvod, plasirati ga i naplatiti, dok uvoznici imaju gotov proizvod i mogu ga odmah prodati', rekao je Fišer. No bez obzira na to, u biznisu sa bilježnicima nema konkurenciju i još jedan je mikro primjer da hrvatsko gospodarstvo može biti lider u regiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene