Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODRŽALI IZVANREDNU UPRAVU

Dobavljači Agrokora reagirali na Todorićeve objave: Licemjerno je prozivati nas za stanje u koncernu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora reagirala je na objave Ivice Todorića na njegovom blogu.

Objavu Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

"Potaknuti posljednjim medijskim istupima Ivice Todorića dobavljači, okupljeni u Koordinaciju proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor, smatraju kako je nužno reagirati na određene neistinite tvrdnje, iako poštujemo pravo svakoga na slobodu govora, kao i slobodu odabira obrane.

Tvrdnja da je početkom 2017. godine Agrokor imao "čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama", kao i da je stajao "bolje nego ikad", ne može biti istinita, s obzirom na činjenicu da se s praksom otvorenog neplaćanja dobavljača krenulo godinama ranije nego što je javnost za to doznala, a o čemu se sada već znaju i detalji.

Neozbiljno je i neprofesionalno spominjati kako je "pod izvanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine blokiran", a da se ne ulazi u ranije poslovne odluke koje su i dovele do blokada, odnosno do stanja u Agrokoru.

Već početkom godine police Agrokorovih trgovačkih lanaca bile su sve praznije jer je dio dobavljača, iscrpljen višemjesečnim neplaćanjima, prestao s isporukama. Slična je situacija bila i u proizvodnim kompanijama koncerna koje su ostajale bez sirovina potrebnih za normalno funkcioniranje. Dio dobavljača krenuo je s ovrhama i prije ikakvog javnog spominjanja krize u Agrokoru. Valja isto tako podsjetiti da su do kraja ožujka ove godine bili blokirani računi gotovo svih kompanija iz sastava koncerna.

Tvrdnje o navodnim nejednakim tretmanima dobavljača od strane onih koji su dobavljače doveli u situaciju da ne mogu naplatiti svoja potraživanja za isporučenu robu, ne utječu na činjenicu da je kriza u Agrokoru nastupila daleko prije donošenja Zakona. Čak i puno prije reagiranja dobavljača kroz obustavu isporuke roba i sirovina, odnosno blokade žiro računa. Želimo istaknuti da su, iako pritisnuti vlastitim financijskim problemima i opterećeni aktivacijom mjenica, dobavljači već početkom lipnja pokazali iznimnu solidarnost te pristali na posebni tretman malih proizvođača i dobavljača kojima je isplaćen cjelokupni dug, s tim da dijelu malih i mikro proizvođača, do tada, dugovi nisu bili plaćeni i preko godinu dana.

Svjedoci smo da za posljedicu ovakvog poslovnog modela, kojeg je provodio koncern Agrokor, imamo niz stečajeva i predstečajnih postupaka pa je u najmanju ruku licemjerno i neodgovorno prozivati te iste dobavljače ili bilo koga drugog za stanje koncerna.

Koordinacija proizvođača i dobavljača poziva na smirivanje strasti kako se ne bi ugrozilo poslovanje ključnih kompanija koncerna koje je nagriženo višegodišnjim, kako se sad sve više pokazuje, dvojbenim poslovnim praksama. Isto tako, želimo još jednom izraziti svoju podršku izvanrednoj Upravi koja je uspjela stabilizirati situaciju, ponovno uspostaviti ustaljene kanale opskrbe i prodaje te odraditi zahtjevnu turističku sezonu.

Koordinacija proizvođača i dobavljača očekuje skoru objavu rezultata revizije poslovanja koja bi trebala dati popunu financijsku dijagnozu sustava Agrokor."
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene