Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sloboda govora ili kršenje zakona?

Prijavljen zbog uzvika "HDZ lopovi!": "To je čisto zastrašivanje od strane HDZ-a. Drugi put ću još jače, nek' se čuje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
18-godišnji Porečanin Marko Starčić zaradio je prekršajnu prijavu jer je u prisutnosti premijera Plenkovića uzviknuo "HDZ, lopovi!". Sve se dogodilo pri premijerovu posjetu Istri.

Dok je premijer davao izjavu, Marko Starčić, inače član Živog zida, iz pozadine je dobacivao.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

"U tom trenutku mi je prišao inspektor sa značkom, njih dvojica u civilu, i zamolio me ako mogu biti tiho. Ja sam njega prvo pitao želi li moju osobnu. Rekao je kako nije potrebno i to je to", priča Starčić.

No, dva sata nakon toga Starčiću na radno mjesto stiže policija. Uručen mu je poziv na sud zbog remećenja javnog reda i mira. Na zapisniku nije bilo ni broja značke niti je vidljivo tko ga je potpisao, što se vidi u video snimci koju je Starčić ustupio Dnevniku Nove TV.

"Predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do 30 dana. Odluku o sankciji donijet će nadležni prekršajni sud. Kazna je propisana u rasponu od 400 do 800 kuna", kazala je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU Istarske.

"Nisam radio nikakve probleme. Izrekao sam te dvije riječi i tu je sve stalo. Mislio sam da će to biti fora u društvu među ekipom. Vidjet ćemo što će biti i kako će se odvijati, ali to je čisto zastrašivanje od strane HDZ-a. Drugi puta ću još jače, još snažnije nek se čuje", kaže Starčić. 

Premijer Andrej Plenković na sve to kratko je rekao: "Zakon se treba provoditi".

Zakon se provodio i u Kninu na obljetnici Oluje. Priveden je 60-godišnji muškarac zbog zviždanja premijeru.

Zviždalo se i premijerki Jadranki Kosor u Jasenovcu. No, nitko nije završio na policiji. Bivši predsjednik Stipe Mesić, kojem su često vikali "Mesiću cigane", sam se razračunavao s neistomišljenicima.

Dobacivanja i vrijeđanja političara jedni smatraju demokracijom i slobodom govora - drugi kršenjem zakona. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene