Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisnici zadovoljni, operateri ne

Do sredine 2016. godine ukinut će se roaming za EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobre vijesti za sve koji često putuju objavila je ovoga tjedna Europska komisija - do polovice 2016. planira se ukidanje roaminga unutar Europske unije. To će rezultirati puno povoljnijim cijenama telefoniranja, slanja SMS poruka i surfanja internetom.

Dobre vijesti stigle su iz Europske komisije. 'Prvi korak je zabrana naplate dolaznih poziva od 2014. godine. Ne znam točno što o tome mislite, ali smatram kako je to apsolutno potrebno. Zapravo je besmisleno da se naplaćuju dolazni pozivi. Drugi korak je ponuditi tvrtkama jeftiniji način za uspostavu dolaznih poziva u inozemstvu', rekla je Neelie Kroes, povjerenica EK za digitalnu agendu.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive

>> Najveća reforma telekomunikacijskog tržišta u Europskoj uniji

Operatori imaju prijelazno razdoblje od dvije godine za prilagodbu. Ukidanje roaminga, tj. naknada za uspostavu telefonskih poziva, SMS poruka i surfanja internetom trebalo bi se dogoditi do srpnja 2016. godine. Do su korisnici zadovoljni, operateri negoduju.

'U Hrvatskom telekomu očekujemo negativan utjecaj navedenog prijedloga na vrijednost domaćeg telekom tržišta', kažu u HT-ovom Odjelu za odnose s javnošću.

'Ova odluka pogađa manje, ali jake turističke zemlje poput Hrvatske, čije će industrije to negativno osjetiti, a posebice njihov državni proračun', kažu iz Korporativnih komunikacija VIP-a.

Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju sljedeće. 'Morat će naći načina da povećaju lepezu svojih usluga i time nekako amortiziraju gubitak koji svakako nije nešto nepredviđeno, to je nešto što se spremalo već od 2007. godine', kaže Ljubica Herceg, direktorica sektora za promet i vize.

Prije samog izglasavanja prijedloga sve članice EU iznijet će svoja mišljenja.
Osim samih korisnika prednost će imati i gospodarstvenici kojima će se na ovaj način troškovi znatno smanjiti.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene