Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometno odsječeni

Do škole pješače kilometrima, županija im ne želi platiti prijevoz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici u selu Šišinec, u Sisačko-moslavačkoj županiji, prometno su odsječeni od ostatka Hrvatske. Do najbliže autobusne stanice moraju pješačiti deset kilometara.

U selu Šišinec žive blizanci Andrea i Dario Franjko. Svaki dan putuju 30 kilometara do srednje škole u Sisku za što im treba oko sat vremena. 'Nemamo prijevoza od našeg mjesta do škole', kaže Andrea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednaka kvaliteta za sve Evo zašto Vlada namjerava zatvoriti neke škole Slika nije dostupna Autopoduzeću ništa sporno VIDEO Kilometrima pješače do autobusa s kojim idu u školu!

Linija postoji, ali od susjednog sela. Da bi došli do Siska, prvo moraju doći do autobusne stanice, a da bi do nje došli moraju pješačiti deset kilometara, bez obzira na vremenske uvjete.

>> Određen maksimalni iznos za sufinanciranje prijevoza učenika

Majka ih svaki dan vozi do stanice. 'Jedno dijete ujutro u 6, jedno dijete u podne i vraćam se nazad opet u 3 sata po drugo dijete i navečer u 9 sati. Cijeli dan sam na putu', priča Dubravka Franjko.

'Mi nismo u mogućnosti organizirati poseban prijevoz za dva učenika i to još u različitim turnusima. To su sve prijevozi koji nisu rentabilni', kaže Ivan Lovreković, pročelnik Ureda za obrazovanje Sisačko-moslavačke županije.

Ministar je jasan - županija je za prijevoz dobila dovoljno novca. 'To je neodgovorno ponašanje županije i ukoliko su to odlučili trebaju preispitati svoju odluku. Jer novac nije razlog za takvu odluku', kaže Željko Jovanović.

I ostali su roditelji zabrinuti. 'Kao da je moje dijete manje vrijedno od drugog', kaže Damir Ladišić. 'Neka se stave u našu kožu i neka si razmisle da njihova djeca nemaju budućnost se školovati', kaže Katica Ladišić.

Dok čekaju svoja prava, Dario i Andrea za razliku od svojih kolega, moraju se snalaziti za prijevoz do škole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene