Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste i tijekom sezone

Do kraja godine očekuje se još veći broj nezaposlenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Markovom trgu svjesni su još jedne alarmantne brojke: neprestanog rasta nezaposlenosti. Na burzi je više od 300 tisuća ljudi. Do kraja godine očekuje se da bi taj broj mogao biti i daleko veći.

Danijel je zidar, Zdenko njegovatelj. Posljednju godinu obojica su u stalnoj potrazi za poslom. Nemaju sreće. 'Ja sam došao iz Slavonije ovamo da vidim ima li u Zagrebu kakva posla, jer u Slavoniji nema', kaže Danijel Beker.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećanja pljušte Mrsić predstavio svoj program za Zagreb: "Smanjit ću prirez, ali i cijenu vode, komunalne naknade i parkinga" Slika nije dostupna ''rijeka brana fašizmu'' Mrsić: ''Lijeve opcije trebaju se udružiti da spriječe dolazak crne desnice na čelu sa Škorinim ustašama''

'Prošle godine sam uspio nešto naći, ove godine već teže, od proljeća ne radim', kaže Zdenko Lovrić.

Pa čak i u jeku turističke sezone nezaposlenost raste. Trenutačno je 300 tisuća 826 građana u potrazi za poslom. Svi oglasi na Zavodu za zapošljavanje čekaju kandidate. Djeluje da ih ima popriličan broj, no još uvijek daleko manje od broja onih, koji u ovom trenutku traže posao.

>> Broj nezaposlenih preskočio 300.000

'Negdje vrhunac doseći u veljači i ožujku. Nadam se da ćemo tada gospodarskom aktivnošću i otvaranjem radnih mjesta početi smanjivati broj nezaposlenih', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić.

Do kraja godine očekuju se alarmantne statistike. I do 350 tisuća nezaposlenih. Analitičari upozoravaju da ćemo pomak teško postići.'Kada panika i strah uhvati sve ekonomske subjekte, onda i oni koji mogu trošiti više ne troše, nitko se ne usudi investirati, započinjati nešto novo, jednostavno zato što je budućnost neizvjesna. Osim toga, neizvjesnost nije pitanje samo Hrvatske, nego i Europe', kaže Marijana Ivanov, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Zdenku i Danijelu mala je to utjeha. Potragu za radnim mjestom nastavljaju svjesni onog što ih čeka. 'Dođem u bolnicu, tamo ih je 105, a konkuriramo za dva, tri radna mjesta. Onda morate stvarno biti srećković, to je stvarno lutrija', kaže Zdenko.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene