Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokret u 2017.

Nova dugoročna prognoza: Evo kakvo nas vrijeme čeka idućih mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitav prosinac dosad su obilježili izostanak snijega i neuobičajena suša, ali i iznadprosječno visoke temperature. Tako će ostati i do kraja mjeseca, a onda slijedi obrat.

Ovaj je prosinac, baš kao i prošli (2015.), ekstremno suh, što je klimatološki fenomen koji se rijetko viđa. Za razliku od 2015. godine, položaj anticiklone je ipak malo povoljniji, stoga povremeno dolazi i do prodora nešto hladnijeg zraka, no nedovoljno za značajnija zimska iznenađenja. U gorju će tako i dalje ponovno biti ekstremno toplo, a dojam loše zime pojačava izostanak snijega, prenosi portal Istramet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Što se temperature tiče, jedina iznimka u Hrvatskoj su nizinski predjeli u unutrašnjosti Hrvatske gdje gusti sloj magle i niske naoblake sprječava porast temperature zraka. Prosinac će upravo u tim krajevima biti značajno hladniji od prosjeka.

Do kraja prosinca živa u termometru će se mjestimice penjati i do 17 stupnjeva Celzija, jer će biti obilje sunčanih razdoblja, unatoč mrazovitim jutrima. Za Božić će tako ostati suho, iako će se malo naoblačiti.

U Novu godinu ući ćemo s pretežno vedrim vremenom, no odmah potom slijedi veliki preokret. Anticiklona će oslabjeti, a polje visokog tlaka premjestiti će se na Atlantik, što će rezultirati dolaskom hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe. Ili se barem možemo tome nadati, kao i snijegu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene