Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rudolf o dopunama Nacrta

'Do kada će EU trpjeti slovenske prgavce?’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademik Davorin Rudolf izjavio je danas da je Slovenija svojim izmjenama i dopunama Nacrta sporazuma o arbitražnome sudu Europske komisije, koji su poduprle i Francuska, Češka i Švedska, praktički odbila taj plan i po svoj prilici onemogućila Hrvatsku da ove godine završi pregovore o učlanjenju u Europsku uniju.

Po ocjeni Davorina Rudolfa, to je kratkovidna i neodgovorna odluka koja dodatno pogoršava hrvatsko-slovenske odnose i potiče animozitete građana prema susjedima koji stoljećima žive u miru i prijateljstvu. ‘Tim činom Slovenija se ne inati samo Hrvatskoj, nego i Europskoj uniji, ako hoćete i međunarodnoj zajednici, jer sprječava ostvarivanje politike širenja EU-a koju je svojedobno i sama poduprla’, izjavio je ugledni stručnjak za međunarodno pravo Davorin Rudolf, predsjednik hrvatskog dijela Mješovite komisije za rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Borba oko pravosuđa - 5 Već je na drugom čitanju HDZ ne odustaje, a oporba zabrinuto poručuje: "Sloboda u Hrvatskoj je na kocki"

Istaknuo je kako sada postaje aktualno pitanje do kada će Bruxelles ‘trpjeti slovenske prgavce’. Smatra kako bi i Amerikanci mogli kazati Ljubljani: ‘Dosta, gospodo, međunarodna je politika daleko ozbiljnija stvar nego što je vi shvaćate!’ Slovenski mediji danas su neslužbeno prenijeli pet amandmana koje Pahorova vlada kani poslati Europskoj komisiji. Po njima bi se granica na kopnu, moru i kontakt teritorijalnih voda s otvorenim morem rješavali zajedno, pravorijek o granici trebao bi se donijeti po ‘načelu pravičnosti’, Slovenija će pristupni proces deblokirati tek kad sporazum o arbitraži ratificiraju oba parlamenta. Po tom prijedlogu, po jednog arbitra imenovale bi Slovenija i Hrvatska, a ako se ne uspiju dogovoriti o predsjedniku, njega bi imenovala Europska komisija, a on bi odredio još dva člana arbitraže. Dvije države mogu, kako se navodi, prekinuti proces arbitraže ako se u međuvremenu same dogovore o nekom drugom obliku rješavanja spora, kao, primjerice, medijaciji.

'Neka Pahor objasni što je načelo pravičnosti'

Rudolf je istaknuo kako bi volio da premijer Pahor objasni što razumijeva pod ‘načelom pravičnosti’ budući da od 1920. Međunarodni sud pravde u Haagu nikad nije donio nijednu presudu na temelju tog načela. Kako je objasnio, u znanosti se pod tim načelom razumijeva ovlast suda da presudi spor onako kako ga on smatra pogodnim, oportunim, i ne mora primijeniti međunarodno pravo, primjerice međunarodne ugovore i sporazume koje je država u sporu potpisala i ratificirala, a koji je, dakle, pravno obvezuju. ‘Ako bi se prihvatilo to načelo, dovela bi se u pitanje opravdanost postojanja međunarodnoga prava na kojemu počiva suvremena međunarodna zajednica’, rekao je, dodajući kako se ni u Nacrtu sporazuma o arbitraži ne spominje ‘načelo pravičnosti’.

>> Ni predizborna kampanja za EP ne može mimo pravičnosti

Rudolf je napomenuo da bit spora sa Slovenijom nije u povlačenju ganice, nego u slovenskim teritorijalnim pretenzijama, i to valja otvoreno kazati. Po njegovim riječima, hrvatsko-slovenska granica može se povući u roku od pet minuta, uz crnu kavu i dobru političku volju. Istaknuo je kako bi slovenskoj upravljačkoj eliti moralo, naposljetku, biti jasno da ucjenama neće postići ama baš ništa u odnosima s Hrvatskom. Na pitanje - što sada Rudolf je odgovorio kako je povjerenik Olli Rehn rekao svoje, da je i Hrvatska rekla svoje te da sada, po njegovu mišljenju, riječ imaju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene