Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Pustoš na ulici, prazna igrališta: ''U Šarengradu je veselje ako se godišnje rodi jedno dijete''

Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Šarengrad umire (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Rubrika Dnevnik u vašem selu otišla je na istok Hrvatske, u Šarengrad. Mjesto nekada poznato po poljoprivredi i ribarenju danas izumire.

Tek pokoji mještanin na putu iz trgovine zadrži se u razgovoru ili svrati u jedini kafić.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Šarengradu - 4 ODRŽALI MIRNI PROSVJED Stanovnici Šarengrada u strahu jer im se kamioni - zabijaju u kuće: ''Samo gledaš odakle će te lupiti'' Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu Velik potencijal, a prijeti mu izumiranje: Jedini hrvatski geopark na visinama buja, a na obroncima – nestaje

U Šarengradu su nekada bila 72 obrta, četiri mesnice, pristanište za luku, ulicama su vozili fijakeri, a danas tek biciklisti u prolazu.

Nekada je selo imalo oko 2000 stanovnika, a danas broji svega 300. ''Ovdje je veselje ako se jedno dijete godišnje rodi u selu'', rekao je stanovnik Šarengrada Nedjeljko Migić.

Kuće su većinom prazne, čak i one obnovljene, a nema ni učenika. U šarengradsku osnovnu školu ove se godine nije upisao niti jedan prvašić.

Pod ključem su i svlačionice nogometnog kluba, iako je u stadion uloženo više od dva milijuna kuna. Danas je to propala investicija.

Jedino se bore još poljoprivrednici i vinari, no muče ih problemi s radnom snagom, a vinare i niske cijene otkupa.

U problemu su i ribari. Većina njih digla je sidro zbog neriješenog statusa Šarengradske ade. Od nekad 20 ribara koji su živjeli od ribarenja, samo dvojica još love.

Ako se situacija ne popravi, Šarengrad će, kao i većina slavonskih sela "gdje Dunav ljubi nebo", spustiti rolete na preostalim kućama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene