Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta i do 100 posto

Mraz uništio nasade voćara i vinogradara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mraz je ponovno uništio nasade voćara i vinogradara, a na nekim kulturama šteta je i 100 posto. Još se zbrajaju štete koje će se kasnije odraziti na cijenu voća, ali i na njegovu kvalitetu. Očekuje se pomoć Vlade i Ministarstva. U protivnom, neki neće moći dalje.

Niti jedan plod nije preživio. Uništio ih je prošlotjedni mraz. Šteta se i dalje zbraja, a voćari i vinogradari su na koljenima.

Pročitajte i ovo Stjepan Zorić Alarmantni podaci Hrvatska zbog suše ostaje bez voća i povrća, jabuke bi mogli plaćati i do 15 kuna: "Urodi su uništeni" Slika nije dostupna Osjetno hladnije Malo snijega, juga, bure, mraza... : Očekuje nas značajna promjena vremena, različita po cijeloj zemlji

"Nije svugdje jednaka, nije svugdje totalna šteta, ali kreće se od 50 do 100 posto, na nekim dijelovima potpuno totalno, na nekima će i biti uroda", rekao je Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

Mraz je prošle godine uništio veliku većinu uroda. Pomogla je Vlada, ali samo onima koji su imali 100 posto štete.

"Sada će biti puno više onih koji će imati preko 50 posto štete i trebat će i njima puno pomoći, da bi mogli preživjeti ovogodišnju štetu", pojasnio je Ledinski.

Teško će preživjeti i proizvođači jagoda. Poznate vrgoračke jagode, neće biti ni punog okusa, ni punog mirisa. Mraz koji je poharao zemlju, najviše će traga ostaviti na kvaliteti voća. No i cijene bi mogle biti puno veće, tvrde proizvođači.

"Imat ćemo lošiju kvalitetu, to će biti industrijska roba za preradu, za sokove", dodao je Ledinski.

Drugu godinu za redom proizvođaći će, umjesto zarade, zbrajati minuse. Pitaju se kako dalje.

Postavlja se i pitanje kako će posaditi sadnice za iduću godinu. Na potezu su Vlada, općine i županije jer bez njihove pomoći mnogi iduće godine neće imati što saditi.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene