426513
426513
426513
426513
426513

Građani nakon godinu dana mandata predsjednicu ocijenili lošije nego Ivu Josipovića

  • , 14.02.2016., 19:29
  • Autor:
  • komentara

Dok 54% građana smatra da je rad Predsjednice u skladu s očekivanjima, za njih 30% to je ispod očekivanja.

 
 
 
 
Videozid o odlukama i potezima predsjednice u prvoj godini svog mandata (Video: Dnevnik Nove TV)
Videozid o odlukama i potezima predsjednice u prvoj godini svog mandata (Video: Dnevnik Nove TV)

Dnevnik NOVE TV donosi ekskluzivno istraživanje kojim se ispitivalo po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske, koliko građana odobrava njen rad u usporedbi s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, je li neovisna od utjecaja HDZ-a, ali i odobravaju li građani njene poteze i odluke. Ujedno donosimo i ocjene njenog rada u odnosu na ocjenu bivših predsjednika Ive Josipovića i Stipe Mesića.

Istraživanje je provedeno na 602 punoljetna građanina RH , u vremenskom razdoblju 10.2.- 12.2.2016.

U ovom trenutku rad predsjednice odobrava 58% građana, što je znatno niža podrška nego ona koju je imao Ivo Josipović u 2011. kao predsjednik, a to je 87%.

RAD PREDSJEDNICE U ODNOSU NA OČEKIVANJA KADA JE IZABRANA

Dok 54% građana smatra da je rad Predsjednice u skladu s očekivanjima, za njih 30% to je ispod očekivanja. Samo 12% građana smatra kako je rad Predsjednice iznad njihovih prijašnjih očekivanja, dok 4% njih ne zna odgovor na ovo pitanje.

RAD BIVŠEG PREDSJEDNIKA U ODNOSU NA OČEKIVANJA KADA JE IZABRAN

Rad bivšeg predsjednika Ive Josipovića je za 63% građana bio u skladu s očekivanjima, a za 17% njih rad je bio iznad očekivanja. Za 15% građana njegov rad u odnosu na očekivanja kad je bio izabran je bio ispod očekivanja dok 5 % građana ne zna odgovor na ovo pitanje.

OBAVLJANJE DUŽNOSTI PREDSJEDNICE U ODNOSU NA BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Velika većina građana, njih 49% smatra kako Predsjednica svoj posao obavlja bolje nego li Ivo Josipović, dok 24% njih smatra kako posao obavlja lošije. Jednak postotak građana, njih 24% smatra da obavlja dužnost podjednako, dok 3% ne zna.

PREDSJEDNICA (NE)OVISNA OD UTJECAJA HDZ-A?

Da Predsjednica uopće nije neovisna od HDZ-a smatra 36% građana, dok 37% misli kako je Predsjednica uglavnom neovisna. Za njih 18% ona je potpuno neovisna, dok 9 % ne zna.

O (NE)PRISTRANOSTI PREDSJEDNICE TIJEKOM PREDIZBORNE KAMPANJE ZA HRVATSKI SABOR

Da je Predsjednica tijekom prošle kampanje za izbore za Sabor, bila pristrana u korist Domoljubne koalicije misli 54% građana, dok pak 0% građana misli da je bila pristrana u korist koalicije Hrvatska raste. Da je bila neutralna smatra 36% građana, dok 1 % misli da je bila pristrana u korist nekog drugog, a ne zna 9% njih.

OCJENA RADA PREDSJEDNIKA

Ocjena rada Predsjednice je nakon godine dana 3,4. Prosječna ocjena Predsjednice je niža nego li ona koju je bivši Predsjednik Ivo Josipović imao nakon godine dana mandata, a koja je iznosila 3,9. Ipak, veća je nego ona koju je imao Stipe Mesić – 3,2 u prvom mandatu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se