Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjaju da je neovisna

Građani nakon godinu dana mandata predsjednicu ocijenili lošije nego Ivu Josipovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok 54% građana smatra da je rad Predsjednice u skladu s očekivanjima, za njih 30% to je ispod očekivanja.

Dnevnik NOVE TV donosi ekskluzivno istraživanje kojim se ispitivalo po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske, koliko građana odobrava njen rad u usporedbi s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, je li neovisna od utjecaja HDZ-a, ali i odobravaju li građani njene poteze i odluke. Ujedno donosimo i ocjene njenog rada u odnosu na ocjenu bivših predsjednika Ive Josipovića i Stipe Mesića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Istraživanje je provedeno na 602 punoljetna građanina RH , u vremenskom razdoblju 10.2.- 12.2.2016.

U ovom trenutku rad predsjednice odobrava 58% građana, što je znatno niža podrška nego ona koju je imao Ivo Josipović u 2011. kao predsjednik, a to je 87%.

RAD PREDSJEDNICE U ODNOSU NA OČEKIVANJA KADA JE IZABRANA

Dok 54% građana smatra da je rad Predsjednice u skladu s očekivanjima, za njih 30% to je ispod očekivanja. Samo 12% građana smatra kako je rad Predsjednice iznad njihovih prijašnjih očekivanja, dok 4% njih ne zna odgovor na ovo pitanje.

RAD BIVŠEG PREDSJEDNIKA U ODNOSU NA OČEKIVANJA KADA JE IZABRAN

Rad bivšeg predsjednika Ive Josipovića je za 63% građana bio u skladu s očekivanjima, a za 17% njih rad je bio iznad očekivanja. Za 15% građana njegov rad u odnosu na očekivanja kad je bio izabran je bio ispod očekivanja dok 5 % građana ne zna odgovor na ovo pitanje.

OBAVLJANJE DUŽNOSTI PREDSJEDNICE U ODNOSU NA BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Velika većina građana, njih 49% smatra kako Predsjednica svoj posao obavlja bolje nego li Ivo Josipović, dok 24% njih smatra kako posao obavlja lošije. Jednak postotak građana, njih 24% smatra da obavlja dužnost podjednako, dok 3% ne zna.

PREDSJEDNICA (NE)OVISNA OD UTJECAJA HDZ-A?

Da Predsjednica uopće nije neovisna od HDZ-a smatra 36% građana, dok 37% misli kako je Predsjednica uglavnom neovisna. Za njih 18% ona je potpuno neovisna, dok 9 % ne zna.

O (NE)PRISTRANOSTI PREDSJEDNICE TIJEKOM PREDIZBORNE KAMPANJE ZA HRVATSKI SABOR

Da je Predsjednica tijekom prošle kampanje za izbore za Sabor, bila pristrana u korist Domoljubne koalicije misli 54% građana, dok pak 0% građana misli da je bila pristrana u korist koalicije Hrvatska raste. Da je bila neutralna smatra 36% građana, dok 1 % misli da je bila pristrana u korist nekog drugog, a ne zna 9% njih.

OCJENA RADA PREDSJEDNIKA

Ocjena rada Predsjednice je nakon godine dana 3,4. Prosječna ocjena Predsjednice je niža nego li ona koju je bivši Predsjednik Ivo Josipović imao nakon godine dana mandata, a koja je iznosila 3,9. Ipak, veća je nego ona koju je imao Stipe Mesić – 3,2 u prvom mandatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene