453495
453495
453495
453495
453495

Zašto je Dnevnik Nove TV emitirao crni ekran?

  • , 13.10.2016., 20:19
  • Autor:
  • komentara

Dnevnik Nove TV večeras je, uoči obilježavanja Dana bijelog štapa 15. listopada, emitirao crni ekran s ciljem osvješćivanja problema, izazova i potreba slijepih osoba. U Hrvatskoj, više od pet tisuća naših sugrađana nema vid.

 
 
 
 
 
Dnevnik emitirao crni ekran (Foto: dnevnik.hr)
Dnevnik emitirao crni ekran (Foto: dnevnik.hr)

Crnim ekranom, odnosno prilogom čiji je dio imao ton, ali ne i sliku, Dnevnik Nove TV želio je prikazati – kako svijet doživljavaju slijepe osobe – s ciljem upozoravanja na problem s kojim slijepi žive.

„Naša je odgovornost kao vodećeg medija u Hrvatskoj upozoravati na probleme ranjivih skupina, potaknuti društvo da im olakša život u okruženju koje nije izgrađeno prema njihovim potrebama te probuditi svijest kod građana. To je bio smisao priloga bez slike.“, izjavila je Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Svakodnevni problemi slijepih osoba gotovo su nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, buke, neprilagođenih prilaza, gustog i brzog prometa, oni pored štapa trebaju i pratnju ili uputu osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega tog štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost. Moderna tehnologija može im olakšati život i pomoći premostiti probleme, ali je za njenu upotrebu potrebno ulaganje zajednice, a pored toga i stalan rad i potpora slijepim osobama.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine, 15. listopada, od 1964., a u Hrvatskoj od 1996. godine.

Voditelji Dnevnika Nove TV (Foto: dnevnik.hr)

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se