Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrana i energija

Radno u Banskim dvorima: Dnevnik Nove TV doznaje detalje Vladinih mjera za ublažavanje krize

Aktualno Galerija Gorivo poskupljuje za dva centa - 1 Gorivo poskupljuje za dva centa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi paket Vladinih mjera Novi paket Vladinih mjera Foto: DNEVNIK.hr Novi paket Vladinih mjera - 5 Novi paket Vladinih mjera - 5 Foto: DNEVNIK.hr Novi paket Vladinih mjera - 4 Novi paket Vladinih mjera - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Novi paket Vladinih mjera - 3 Galerija 1/8 >>
Radna nedjelja u Banskim dvorima. Brusi se završna verzija mjera koje bi građanima i gospodarstvu trebale olakšati borbu s inflacijom i energetskom krizom. Svoju premijeru imat će sutra kad će ih premijer osobno predstaviti sindikatima i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Točni detalji novog Vladinog paketa mjera zasad su nepoznati, no ono što se da naslutiti jest da će većina mjera koje su na snazi sad, biti na snazi i nakon 31. ožujka, otkriva reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Najvažniji dio jesenskog paketa mjera bile su energetske subvencije. Za kućanstva cijena struje ograničena je između 59 i 88 eura po megavatsatu, za tvrtke do 230 eura - ovisno o potrošnji. Te cijene mogle bi ostati nepromijenjene do listopada.

Teret daljnjeg zamrzavanja cijena električne energije opet će snositi HEP, no ovaj put bitno lakše nego što je to bio slučaj na jesen jer su cijene energije na burzama bitno niže nego što su bile tada.

Pale su i cijene na burzi plina, no trenutačna cijena koju plaćaju građani i dalje je pedesetak posto niža od tržišne. Sudeći po ranijim izjavama ministra gospodarstva i tu bi postojeće mjere mogle biti nastavljene.

Pročitajte i ovo Tržnica - 2 I to pred Uskrs Kupci broje svaki cent: Dnevnik Nove TV doznaje - stižu nova poskupljenja, pogledajte čemu će cijene porasti

Vlada je već potvrdila kako će PDV na plin ostati snižen. A ako i ukupna cijena plina ostane nepromijenjena to znači da će građani od poskupljenja biti zaštićeni barem do 31. ožujka 2024.

Suprotno medijskim nagađanjima, jeftinija energija bit će dostupna i onim trgovcima koji su odbili sudjelovati u vladinoj aplikaciji za praćenje cijena. A kako te cijene i dalje rastu, Vlada će dio mjera usmjeriti na građane koje inflacija najviše pogađa. Jedna od takvih je i košarica prehrambenih proizvoda čije su cijene zamrznute od jeseni.

Regulirane cijene devet prehrambenih proizvoda Vlada će po svemu sudeći zadržati, no pitanje je po kojim cijenama. Ukoliko su regulirane cijene preniske, prijeti opasnost da tih proizvoda ne bude u ponudi

U listopadu jednokratnu financijsku pomoć dobili su umirovljenici, a povećan je i niz socijalnih davanja. Nosi li im i proljeće dobre vijesti, te kolika će biti ukupna financijska vrijednost paketa znat će se sutra.

Pročitajte i ovo Spojen most iznad Cetine - 14 Premijerovi uspjesi Kad će Vladine mjere i koliko je ministara ''odletjelo'' iz Vlade? ''Nije loše govoriti istinu u cijelosti''

U postojećem proračunu novac za nove mjere nije osiguran, no nije uračunat ni prihod od dodatnog poreza na dobit. A tu se očekuje 200 milijuna eura.

Uz rast poreznih prihoda zbog inflacije to bi trebalo biti dovoljno da omogući vladi nastavak provedbe mjera u skladu sa svojim temljnim načelom stabilnosti. Istim tempom, u istom - smjeru.

Vlada i dalje intervenira i u cijene goriva. Od utorka ćemo ga plaćati nešto više. Kako je potvrđeno Dnevniku Nove TV, cijene svih goriva trebale bi porasti za 2 centa po litri. Benzin i dizel tako bi - umjesto dosadašnjih 1 euro i 38 centi, trebali stajati euro i 40, dok će plavi dizel stajati 90 centi po litri.

Koliko će koštati ovaj paket mjera?

Večeras gore svjetla u zgradi Vlade. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić otkriva koliko će novi paket težiti.

"Očekuje se da će paket biti lakši od onog jesenskog. Da bi trebao iznositi nešto malo manje od jedne milijarde, ali tek treba vidjeti detalje", rekao je.

Cijeli paket bi trebao dakle biti nešto manji. Nezanemarivo i zbog toga što je cijena energenata u ovom trenutku manja.

"Oporba ima svoje prijedloge. Vjerojatno ćemo i njih čuti nakon što više detalja bude poznato. Iz SDP-a su poručili da jedan dio poteza vladajućih podržavaju, ali da ipak vjeruju kako bi trebalo ići u rasterećenje plaća, odnosno u podizanje osobnog odbitka", izvijestio je Krešić.

Iz SDP-a tvrde da se ne može nekim strogim nadzorom od strane Državnog inspektorata i zamrzavanjem cijena utjecati na obuzdavanje inflacije.

"Upućuju i na francuski model gdje su vladajući postigli sporazum s trgovcima i definirali set od 500 artikala koji koštaju samo 1 euro. Pitanje je može li se tako nešto postići i u Hrvatskoj", rekao je za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene