Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interaktivna aplikacija

DNEVNIK.HR PRVI OBJAVLJUJE: Pogledajte kako je izgledala Hrvatska iz zraka prije 1968.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi će se iznenaditi kako su neki gradovi i četvrti izgledali prije gotovo 50 godina. No, osim zbog zabilježene povijesti, snimke su posebno važne zbog postupka legalizacije.

Od četvrtka na službenim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja možete vidjeti kako je vaše mjesto stanovanja izgledalo prije 1968.

Pročitajte i ovo Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije" Gordan Jandroković Rekorderi Tko je u Saboru radio, a tko odmarao? Statistika je neumoljiva: "Neki misle da su lusteri, ja nisam i neću biti"

Dok se sustav ne uhoda iz resornog Ministarstva mole za strpljenje radi mogućeg otežanog pristupa zbog velike zainteresiranosti građana.

Sve je to omogućeno zahvaljujući brojnim stručnjacima i programerima koji su radili na ovom zahtjevnom projektu. Zahvaljujući njima sada kroz posebnu aplikaciju vrlo jednostavno možete vidjeti kako su vaša ulica, selo ili grad izgledali prije 1968. godine. Mnogi će se zasigurno iznenaditi kako je njihovo trenutačno životno okruženje izgledalo prije gotovo 50 godina.

Split: Legalizirat će se bespravna gradnja na Marjanu

Snimke važne zbog procesa legalizacije

Ove zračne snimke Hrvatske posebno su važno zbog procesa legalizacije. Naime, objekti koji su izgrađeni prije famozne 1968. godine ne moraju prolaziti čitavi postupak legalizacije. Naravno, osim ako na njima nešto nije naknadno nadograđivano. Posebno su zanimljivi dijelovi tik uz more tako da je na kartama sada vidljivo gdje nekada nije bilo privatnih kuća - za razliku od sada.

'Građevine izgrađene do 15. veljače 1968. izjednačene su sa zakonito izgrađenim građevinama te ih stoga nije potrebne ozakoniti tj. legalizirati. Potrebno je imati dokaz da je građevina izgrađena prije navedenog datuma i taj dokaz mora biti potvrđen od nadležnog tijela.  Jedan od dokaza da je građevina izgrađena do 15.2.1968. je i podatak da je ona do toga dana evidentirana na katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi, da je bila snimljena ili registrirana u bilo kojem službenom registru itd.', rekli su nam iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je također odradilo veliki posao da bi građani imali na raspolaganju ovakvu korisnu aplikaciju. 

Snimke su koristan alat i onim građanima koji zbog bilo kojeg razloga žele dokazati legalnost svoje građevine sagrađene prije 15.2.1968. kao što je otvaranje obrta, pokretanje neke druge gospodarske aktivnosti, iznajmljivanje, prodaja itd. jer će pomoću snimke na najednostavniji način moći dobiti uporabnu dozvolu.

Velika znanstvena vrijednost

'Snimke, osim za postupak ozakonjenja tj. legalizacije, imaju i veliku stručnu i znanstvenu vrijednost jer se uvidom u njih može na zanimljiv način proučavati urbanistički razvoj hrvatskog prostora, uočavati poželjne i nepoželjne trendove kako bi se ovi nepoželjni u daljnjem planiranju mogli izbjeći', poručuju iz resornog ministarstva.

Počelo rušenje bespravnih objekata na Murteru

Podsjetimo, u srpnju 2013. iz Beograda je stiglo 1,3 terabajta podataka, odnosno 8.800 snimaka Hrvatske iz zraka napravljenih prije 1968. godine. Radi se skeniranim aerofotogrametrijskim snimkama koje je iz zraka fotografirala jugoslavenska vojska. Dokumentacija se nalazila u Vojnogeografskom institutu u Beogradu.

Procedure dobivanja važnih snimki pokrenula ministrica Anka Mrak-Taritaš

Budući da je područje Hrvatske bilo snimano za vojne potrebe prije 15. veljače 1968. ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš pokrenula je procedure dobivanja vojnih snimki iz zraka hrvatskog područja iz Srbije.

Vojne snimke hrvatskih područja nastale prije 15. veljače 1968 (aerofotogrametrijski materijal - 1968.) dostavljene su Državnoj geodetskoj upravi (DGU) koja je nadležna institucija za brigu o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka. Državna geodetska uprava dobivene snimke tehnički je obradila i njima popunila svoju evidenciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene